USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Єврокомісія пропонує продовжити тимчасовий захист для українців ще на рік: З березня 2025-го до березня 2026 року

Пропозицію мають представити міністрам з питань юстиції та внутрішніх справ 13 червня
біженці українці
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Тимчасовий захист українських біженців, які рятуються від війни в Європейському Союзі, планують продовжити до 4 березня 2026 року. Таку пропозицію висунули в Європейській комісії 11 червня.

"Через продовження російських атак на цивільну й життєво важливу інфраструктуру усюди в Україні нині не існує ніяких умов для безпечного й тривалого повернення в Україну. Отже, комісія вважає, що причини для надання тимчасового захисту не зникли й що його слід продовжити ще на рік – це буде необхідна та доцільна відповідь на наявну ситуацію", – сказано в повідомленні.

Так, тимчасовий статус дозволяє українським біженцям користуватися узгодженими правами в ЄС щодо місця проживання, ринку праці, медичної допомоги й доступу до освіти.

"Кінцева мета – подбати, щоб усі, хто рятується від агресивної російської війни, могли знайти прихисток у Євросоюзі. І щоб майже 4,2 мільйона людей, які вже користуються тимчасовим захистом у державах – членах ЄС, почувалися настільки стабільно, наскільки це можливо за нинішніх обставин", – прокоментували в Єврокомісії.

Пропозицію мають представити міністрам з питань юстиції та внутрішніх справ 13 червня. А тоді її офіційно повинна ухвалити Рада Європейського Союзу.

Новини за темою: Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування

Українські біженці в Європі

Варто нагадати, що ЄС увів в дію директиву про тимчасовий захист одностайним рішенням держав-членів 4 березня 2022 року невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Строк дії директиви автоматично продовжували щоразу на рік, нині він діє до 4 березня 2025 року.

Положення не дають правових підстав для заміни вже виданих посвідчень у зв’язку з продовженням тимчасової охорони. Документи містять відповідну відмітку про продовження строку їх дії через закон. Тому іноземці, які вже отримали посвідки, можуть і надалі використовувати їх як документи на проживання, що підтверджують їхній правовий статус.

Приміром, у грудні 2023 року кількість українських біженців, які отримали статус тимчасового захисту в Європейському Союзі, зросла на 37,6 тисячі осіб, досягнувши понад 4 мільйони. Найбільше зростання спостерігалося в Німеччині, Чехії та Іспанії, що свідчить про продовження міграційної кризи, спричиненої війною в Україні.

Загальна кількість осіб зі статусом тимчасового захисту на кінець минулого року склала понад 4 мільйони. Найбільше зростання кількості бенефіціарів зафіксовано в Німеччині, Чехії та Іспанії, тоді як в Італії, Франції та Польщі спостерігали невелике зниження.

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії
Україна підписала з ЄС угоду про безпеку Україна підписала з ЄС угоду про безпеку