USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кількість українських біженців з тимчасовим захистом у ЄС зростає: У грудні 2023 року цифра сягнула понад 4 млн

Найбільше зростання – в Німеччині, Чехії та Іспанії
Біженці

Біженці, ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У грудні 2023 року кількість українських біженців, які отримали статус тимчасового захисту в Європейському Союзі, зросла на 37,6 тисячі осіб, досягнувши понад 4 мільйони. Найбільше зростання спостерігалося в Німеччині, Чехії та Іспанії, що свідчить про продовження міграційної кризи, спричиненої війною в Україні, наводять дані в Eurostat.

Загальна кількість осіб зі статусом тимчасового захисту на кінець року склала понад 4 мільйони. Найбільше зростання кількості бенефіціарів зафіксовано в Німеччині, Чехії та Іспанії, тоді як в Італії, Франції та Польщі спостерігали невелике зниження.

"Німеччина, Польща та Чехія є лідерами за кількістю прийнятих біженців, становлячи майже 60% від загальної кількості в ЄС. Значна частина бенефіціарів тимчасового захисту – це жінки та діти. На кінець 2023 року більшість біженців з України сконцентрована в кількох країнах, зокрема в Іспанії та Болгарії", – йдеться в повідомленні.

Згідно з оновленими даними УВКБ ООН, кількість українських біженців у Європі на кінець минулого року оцінювали в 5,954 млн, а загалом у світі – у 6,357 мільйона.

Також у статті йдеться, що на кінець грудня 2023 року стосовно населення кожної країни Євросоюзу, найвищі показники загальної кількості бенефіціарів тимчасового захисту на тисячу осіб зафіксували:

  • в Чехії (34,5);
  • Болгарії (26,5);
  • Естонії (26,3);
  • Литві (26,2);
  • Польщі (26,0);
  • середній показник по ЄС склав 9,6 на тисячу осіб.

Громадяни України становили понад 98% від усіх бенефіціарів тимчасового захисту.

"Дорослі жінки складали майже половину (46,2%) від усіх осіб, які отримали тимчасовий захист у Європейському Союзі. Діти – майже третину (33,2%), тоді як дорослі чоловіки – трохи більше п’ятої частини (20,6%) від загальної кількості", – додали аналітики.

Що відомо про тимчасовий захист?

Тимчасовий захист є процедурою, яка застосовується лише у випадку масового або неминучого масового припливу переміщених осіб з третіх країн, які не можуть повернутися до країни походження.

Цим особам надають негайного та тимчасового захисту, особливо якщо існує ризик, що система надання притулку не зможе обробити приплив без негативних наслідків для її ефективної роботи, в інтересах зазначених осіб та інших осіб, які просять про захист.

Раніше ми писали, що продовження посвідок про тимчасовий захист у Польщі до 4 березня 2025 року не стосується громадян України, а поширюється лише на громадян третіх країн, які легально проживали в Україні на момент повномасштабного вторгнення. 

18 січня Польща продовжила дію посвідок про тимчасовий захист іноземців до 4 березня 2025 року. Відповідна інформація опублікована на сайті польського уряду. У посольстві України у Польщі роз'яснили, що продовження не стосується громадян України.

Новини за темою: Війна в Україні змусила покинути свої домівки більше ніж 16 млн осіб

Механізм тимчасового захисту, запущений імплементаційним рішенням Ради ЄС у березні 2022 року спочатку на один рік, був знову продовжений ще на один рік до 4 березня 2025 року. Тому термін дії сертифікатів тимчасового захисту, виданих до цього часу, також подовжено подібним чином.

Положення не дають правових підстав для заміни вже виданих посвідчень у зв’язку з продовженням тимчасової охорони. Документи містять відповідну відмітку про продовження строку їх дії через закон. Тому іноземці, які вже отримали посвідки, можуть і надалі використовувати їх як документи на проживання, що підтверджують їхній правовий статус.

Іноземці, на яких не поширюється дія Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни та належать до категорії переміщених осіб, перелічених в імплементаційному рішенні Ради ЄС про наявність масового припливу осіб, переміщених з України, можуть скористатися тимчасовим захистом на території Польщі. У такому разі підтвердженням використання тимчасового захисту є довідка, видана Управлінням у справах іноземців.

Новини за темою: Уряд розширив допомогу ВПО: Українські біженці при поверненні з-за кордону отримуватимуть державні виплати

У самій Україні, за даними ООН на 6 листопада, було 3,674 млн внутрішньо переміщених осіб. Мінекономіки України прогнозує повернення в країну 1,5 млн осіб, що сприятиме зростанню ВВП.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти