USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ЄС надав Україні новий транш макрофінансової допомоги

Черговий транш для України становить 1,5 млрд євро
Урсула

Урсула фон дер Ляєн

Джерело: відкриті джерела

Єврокомісія перерахувала Україні черговий транш на 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги. Загалом Київ отримає у 2023 році 18 млрд євро у вигляді довгострокових пільгових кредитів. Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Фінансування Європи підтримувало економічну стабільність України та державні послуги з моменту початку російської війни. Сьогодні ми виділяємо нові 1,5 млрд євро", – написала вона.

Голова Єврокомісії додала, загалом підтримка України досягла 85 млрд євро і продовжуватиметься. Зокрема Брюссель має намір виділити Україні 50 млрд євро до 2027 року.

Новини за темою: Байден підписав закон про тимчасовий бюджет США. Допомоги Україні немає

Макрофінансова допомога Україні

У 2023 році Євросоюз надасть Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги. Україна вже отримала 15 млрд євро. Термін погашення кредиту становить 35 років. При цьому відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України сплачуватиме ЄС.

Макрофінансова допомога спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, у тому числі соціальних та гуманітарних. Водночас Європейська комісія запропонувала створити новий інструмент для України в рамках бюджету Європейського Союзу, що включає гранти, позички та гарантії покриття частини поточних видатків України та фінансування термінових проєктів реконструкції. Він забезпечить постійну фінансову підтримку до 2027 року та покриє 45% дефіциту держбюджету України на цей період. Планується створення Українського фонду обсягом 50 млрд євро.

Нагадаємо, цьогоріч у травні Європейська комісія перерахувала Україні черговий транш допомоги на суму в 1,5 мільярда євро в рамках пакета надзвичайної макрофінансової допомоги, погодженого ЄС у 2022 році. За місяць до цього голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила про виділення ще 1,5 мільярда євро для України. Це був третій транш макрофінансової допомоги від Євросоюзу. Наприкінці лютого уряд США перерахував Україні перший транш прямої бюджетної допомоги у розмірі 1,2 мільярда доларів. 

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України