USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Євросоюз готує закон про виробництво "зелених" енергетичних технологій

Документ має бути оприлюднений у березні 2023 року
зелені технології
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія розробляє закон про промисловість з нульовими викидами, який має прискорити дозвільні процедури для ключових проєктів п'яти напрямків "зелених" технологій. Цілі стосуватимуться сонячної та вітрової енергетики, теплових насосів, акумуляторів та виробництва електролізерів, що допоможе скоротити викиди та запобігти конкуренції з боку США та Китаю. Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що Єврокомісія розглядає можливість встановлення до 2030 року виробничих потужностей із нульовою чистотою. Вони повинні задовольнити щонайменше 40% щорічних потреб регіону у розгортанні відповідних енергетичних технологій.

Очікується, що закон перенаправить частину доходів національного уряду з вуглецевого ринку ЄС для досягнення кліматичної мети та забезпечення безпеки постачання "зелених" технологій.

Автори наголосили, що Європа шукає відповіді на "зелені" субсидії США в рамках закону про зниження інфляції, зокрема, полегшення тягаря для компаній та бар'єрів для інвестицій. Генеральний директор Європейської асоціації хімічної промисловості Cefi Марко Менсінк пояснив, що "зелені" технології ЄС мають бути конкурентоспроможними на глобальному ринку. У даний час вартість енергії в Європі надто висока, щоб вони могли працювати.

Крім того, повідомляється, що країни – члени Євросоюзу прагнуть зберегти свої позиції у світовій торгівлі у реаліях енергетичної кризи. За даними Міжнародного енергетичного агентства, у Європі ціни на газ у сім разів вищі, ніж у США, а ціни на електроенергію втричі вищі, ніж у Китаї.

Документ має бути оприлюднений у березні 2023 року. До того часу він може змінитися.

Видання зазначає, що запропонований перелік "чистих" технологій вже розкритикувала авіаційна промисловість, якій також потрібно скоротити викиди. Зокрема, із переліку виключено екологічне авіаційне паливо, що викликало тривожність асоціація "Авіація для Європи". 

Читайте також:
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ
Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників