USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Єдина можливість для Росії покращити стан економіки – це позбавитися Путіна, – інвестбанкір

Покривати окупантам дефіцит своєї економіки нічим
Економіка росії
Джерело: відкриті джерела

Ситуація в російській економіці на даний момент дуже нагадує переддефолтні часи 1998 року. Про це в інтерв’ю UWN заявив інвестиційний банкір Сергій Фурса. 

За його словами, у 1998 році РФ змогла "вилікувати" економіку, оголосивши дефолт. Проте зараз такої можливості в країни немає.

"Проблеми Росії в деяких секторах промисловості вже зараз на рівні 1998 року. Але тоді були "ліки" – дефолт. Боляче, але це було лікування. А зараз "ліків" немає. Єдине, що вони можуть зробити, – це позбутися Путіна", – зазначив Фурса.

Інвестбанкір додав, що головна проблема РФ зараз у тому, що вона не може брати кредити, щоб покрити дефіцит економіки. А це неминуче призведе до стрімкого зростання інфляції.

"Проблема в тому, що Росія не може брати в борг. Весь світ може, а Росія – ні. Ніхто їм в борг давати не буде. Тому єдине їх джерело наповнення – це друкарський верстат. Але це дуже небезпечна іграшка тому, що коли ти його запускаєш, то це дуже швидко закінчується стрімким падінням твоєї валюти, інфляцією і так далі. І це як раз шлях прискорення економічного падіння. Приховувати реальний стан в економіці можна лише тоді, коли є гроші, бо ти ними затикаєш всі дірки. Це те, що вони робили останні дев'ять місяців. Але цей ресурс в них швидко закінчується. Бо якщо завод стає, замовлень немає, то приховати зараз це нічим не можна. Вони зараз єдине, що приховують, – це статистику, щоб зовнішній світ не знав, як їм погано", – наголосив експерт.

При цьому зазначив, що санкції теж мають доволі суттєвий вплив на економіку окупантів.

"Зараз ми бачимо дуже багато пожеж у Росії. Зараз ми бачимо дуже багато поламок літаків. Це все – наслідки санкцій і в тому числі відсутність людського капіталу, який поїхав. Поки що це не критично, бо поїхало десь 1–1,5%. Це не та кількість, яка може спричинити моментальний обвал. Але все одно це впливає, це підточує ситуацію в Росії... Коли Путін почав говорити про мир, то стало зрозуміло, що є проблеми в бюджеті. Під тиском санкцій цей бюджет став дефіцитним. І до кінця року він повністю тримався на нафтових доходах. А зараз нафтові доходи радикально обрубали. І це призвело до стрімкого розгортання бюджетного дефіциту. Притому, що видатки Росії через війну ростуть. А доходи стрімко падають. Точно оцінити розмір цієї діри ми не можемо, бо поки не знаємо, скільки вони точно продають. Ми бачимо цінову динаміку – вона впала. Це боляче, це дуже боляче для Росії", – резюмував інвестбанкір.

Нагадаємо, в Євросоюзі прискорюють роботу над запровадженням 10-го пакету санкцій проти Росії за її повномасштабне вторгнення в Україну. Там хочуть ухвалити новий пакет обмежень до саміту Україна – Європейський Союз, який запланований на початок лютого.

В грудні Рада Європейського Союзу затвердила дев'ятий пакет санкцій проти РФ. Тоді ж, зокрема, ввели нові заходи експортного контролю та обмеження на товари і технології подвійного призначення та заморозили активи ще двох російських банків. Також Євросоюз розширив заборону на нові інвестиції у російський енергетичний сектор, додатково заборонивши нові інвестиції у російський гірничодобувний сектор.

На додаток до економічних обмежень Рада Євросоюзу розширила список індивідуальних санкцій, включивши до нього нових фізичних і юридичних осіб.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас вважає, що через санкції російська економіка позбавлена доступу до фінансових ринків і передових технологічних продуктів, що завдає шкоди нафтовій промисловості, авіакомпаніям, військовій та автомобільній промисловості. А сама Росія, за словами Маасікаса, неспроможна виробляти "розумні продукти", а також експортувати продукцію з Євросоюзу та США.

Читайте також:
ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ
Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ
Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої "інавгурації" Путіна
Фонд держмайна вперше продає завод, конфіскований у російського олігарха Фонд держмайна вперше продає завод, конфіскований у російського олігарха