USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Європейський інвестиційний банк спрямує 840 млн євро на відновлення України

Кошти спрямують на підготовку, оцінку, фінансування та реалізацію проєктів відновлення
Віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та президент Європейського інвестиційного банку
Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Європейський інвестиційний банк виділить 840 млн євро на реалізацію у 2023 році пріоритетних проєктів відновлення інфраструктури України. Про це повідомляють на Facebook-сторінці Мінінфраструктури.

Віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та президент Європейського інвестиційного банку (European Investment Bank) Вернер Хойєр підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у проєктах відновлення України.

Зокрема, передбачені Меморандумом 840 мільйонів євро будуть спрямовані на підготовку, оцінку, фінансування та реалізацію проєктів відновлення:

  • муніципальної інфраструктури (шкіл, лікарень тощо);
  • громадських будівель з урахуванням енергоефективності;
  • інфраструктури водопостачання та водовідведення;
  • транспортних мереж і громадського транспорту.

Також ЄІБ профінансує розвиток цифрової трансформації та посилення кібербезпеки.

Крім того, Меморандум передбачає співпрацю України та ЄІБ щодо використання спеціального трастового фонду від ЄІБ EU for Ukraine Fund та кредитування проєктів в Україні за підтримки гарантій Європейського фонду сталого розвитку плюс (EFSD+).

Скільки потрібно грошей на відновлення України?

П’ятирічний період післявоєнного відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько 50 мільярдів доларів на рік, йдеться у звіті ЄБРР.

Банк зазначає, що швидке відновлення країн після збройного конфлікту не є нормою – більшість постконфліктних економік не відновлюються до довоєнного рівня доходу на душу населення навіть у довгостроковій перспективі. 

Проте 29% економік справді досягають довоєнного рівня ВВП на душу населення протягом п’яти років.

"Щоб Україна відновилася протягом п’яти років, її економіка мала б зростати на 14% на рік протягом усього цього періоду. Це підвищить середній ВВП до 225 млрд доларів з приблизно 150 млрд доларів у 2022 році в постійних цінах", – зазначається у повідомленні.

ЄБРР додає, що основною спільною рисою для періодів стійкого надзвичайно високого економічного зростання є високе співвідношення інвестицій до ВВП.

У випадку України подвоєння рівня інвестицій (як частки ВВП) вимагає значного збільшення спроможності країни до їх освоєння, а також структури управління, необхідної для розробки складних проєктів і укладення контрактів. Це також потребуватиме відповідного фінансування.

Новини за темою: В Україні завершився пільговий період на розмитнення товарів для відновлення енергетичної інфраструктури

"У цьому сценарії різницю між необхідним рівнем інвестицій і наявними внутрішніми заощадженнями, ймовірно, потрібно буде покрити за рахунок зовнішнього фінансування (чистий приплив капіталу) у розмірі 20% ВВП або 50 млрд доларів на рік", – йдеться у повідомленні.

У звіті ЄБРР також наголошується на важливості балансу залучення приватного та державного секторів у попередніх постконфліктних реконструкціях разом із важливою роллю зовнішньої допомоги від двосторонніх та багатосторонніх установ.

А також йдеться про користь від іноземної допомоги як для подолання короткострокової нестачі фінансування, так і для забезпечення виконання умов щодо проведення реформ.

Нагадаємо, Європейський Союз готовий змусити банки повідомляти інформацію про активи Центрального банку Росії в рамках останнього пакета санкцій проти Москви за її війну в Україні.

В Україні ж конфісковані активи продаватимуть через електронні аукціони. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у держбюджеті країни вже є 17 млрд гривень, конфіскованих у російських банків.

Читайте також:
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України
Україна закупить РЕБ для захисту об’єктів критичної інфраструктури Україна закупить РЕБ для захисту об’єктів критичної інфраструктури
Литва виділяє 5 млн євро на відбудову шкіл і дитсадків в Україні Литва виділяє 5 млн євро на відбудову шкіл і дитсадків в Україні