USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Яйця не по 17 гривень: Державний оператор тилу оголосив перші закупівлі за напрямом харчування

Процедури загальною очікуваною вартістю майже 11 млрд гривень оголошені на постачання в 11 секторів
Харчування військових, їжа

Фото ілюстративне

Джерело: АрміяInform

Державне підприємство Міністерства оборони "Агенція закупівель у сфері оборони" (Державний оператор тилу) оголосило на Prozorro перші закупівлі за напрямом харчування. Про це повідомили в пресслужбі ДОТ.

"Процедури загальною очікуваною вартістю майже 11 млрд гривень оголошені на постачання в 11 секторів", – заявили в Державному операторі тилу.

Це такі сектори:

  • Вінницька – Хмельницька – Житомирська – Київська.
  • Волинська – Рівненська – Житомирська.
  • Дніпропетровська – Полтавська – Донецька – Запорізька.
  • Житомирська – Київська – Чернігівська – Вінницька – Черкаська.
  • Закарпатська – Львівська – Івано-Франківська.
  • Запорізька – Дніпропетровська – Херсонська.
  • Львівська – Івано-Франківська – Тернопільська.
  • Миколаївська – Херсонська – Одеська – Кіровоградська.
  • Харківська – Донецька – Сумська – Луганська – Полтавська.
  • Черкаська – Кіровоградська – Вінницька – Київська.
  • Чернівецька – Івано-Франківська – Тернопільська

У підприємстві зауважили, що кожен сектор складається з обовʼязкових і додаткових областей, які можуть бути закріплені за декількома постачальниками одночасно для мінімізації ризиків та забезпечення безперервності постачання.

"Тендерна документація до кожного тендеру має більше ніж десяток додатків, серед яких каталог харчових продуктів та граничні ціни до них. Наприклад, картопля не може бути дорожчою за 21 гривню, яйця – 5,4–5,7 гривні за штуку", – вказано в додатку на оголошені процедури.

Що передувало?

Днями Міністерство оборони України та Державний оператор тилу презентували роздрібним мережам нову архітектуру закупівель харчових продуктів, яка стартує з 1 квітня 2024 року.

Постачання від мереж є одним з елементів нової архітектури, яка також передбачає поставки безпосередньо від виробників і залучення професійних логістичних партнерів.

"Нам потрібен однаковий стандарт якості. Від Ужгорода до Купʼянська, від Чернігова до Херсона. Мережі супермаркетів можуть його забезпечити, бо вони розбудували свої компанії на конкурентному ринку" – зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Новини за темою: Міноборони в січні запобігло постачанню ЗСУ більше ніж 360 тонн зіпсованих товарів

І додав, що Міноборони важливо залучити роздрібні мережі до поставок харчування для ЗСУ. Тож відомство відкрите до співпраці з ритейлерами як локального, так і національного рівнів.

Раніше

Рахункова палата України підтвердила дані журналістського розслідування про завищення цін на харчові продукти, які Міноборони купувало для військовослужбовців ЗСУ.

Про це йдеться у результатах проведеного Рахунковою палатою аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міністерством оборони для придбання речового майна та забезпечення харчування військовослужбовців Збройних сил, пишуть "Наші гроші".

Звіт Рахункової палати з цього питання відбувся у відповідь на звернення Антикорупційного комітету Верховної Ради, який очолює Анастасія Радіна, він стосується першого півріччя 2023 року.

Яйця, як і було публічно відомо, таки коштували по 17 гривень за штуку, згідно з контрактом. В оновлених угодах ціна одного яйця для армії від "Актив компані" зафіксована на рівні 9 гривень за штуку.

Приблизно така ж ціна й в інших чотирьох постачальників. Натомість вони ж самі закуповують за ціною від 5,4 до 6,3 гривні за штуку.

Читайте також:
Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Герой України Олександр Трепак Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Герой України Олександр Трепак "Редут"
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень