USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Виробникам зброї не вистачає кваліфікованих кадрів через високий попит на продукцію, – WSJ

Оборонні компанії в США і Європі працюють з рекордними замовленнями
зброя
Джерело: відкриті джерела

Після початку російського вторгнення в Україну попит на зброю у світі багатократно виріс. Через це виробники зброї стикнулися з проблемою нестачі кваліфікованих кадрів, пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що попит на нову зброю зріс після того, як США та їхні союзники починають замінювати зброю, яку вони відправили до Києва.

Деталі проблеми з кадрами

Головна проблема полягає навіть не у залученні нових працівників, а у тому, що нові співробітники повинні відповідати суворим правилам безпеки, адже часто йдеться ледь не про питання державної таємниці, тому такий відбір проходять далеко не всі. 

До прикладу, допуск до початку роботи у залежності від сектора виробництва компонентів зброї служби безпеки в Європі видають від двох тижнів на нижчих посадах до восьми тижнів на найвищих посадах. У США цей процес взагалі може тривати по кілька місяців. 

Ще одна проблема – це спеціалісти вузького профілю, яких знайти важко. Адже пандемія і поступове зменшення об'ємів вироблення зброї, яке спостерігалось протягом останніх років, призвели до того, що люди були вимушені перекваліфікуватися. І назад повернутися у спеціалізований сектор виробництва тих чи інших компонентів дуже важко.

До прикладу, MBDA у цей час шукає інженера з боєголовок, а Rheinmetall набирає фахівців з віртуальної реальності.

Ще одна проблема – це віддалене розташування оборонних заводів. Це теж є одним з факторів, що відлякує потенційних працівників.

Виробники зброї борються з нестачею ключових компонентів, таких як мікросхеми та ракетні двигуни, а також зі зростаючими витратами.

Про виробництво зброї у світі

Нагадаємо, у 2022 році світові військові витрати досягли історичного максимуму у 2,24 трильйона доларів. Найбільш різке зростання витрат (+13%) спостерігалося в Європі і в основному припадало на витрати Росії та України.

Загалом 56% від загальносвітового обсягу зброї припадало на три країни: США, Китай та РФ.

Тим часом у Європі арештували 22 підпільних торговців зброєю.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР