USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Вселенський патріарх заявив, що РПЦ розділяє провину за агресію в Україні

На думку патріарха, російська влада використовує церкву як "інструмент для досягнення своїх стратегічних цілей"
Вселенський патріарх
Джерело: Reuters

Вселенський патріарх архієпископ Варфоломій заявив, що Російська православна церква (РПЦ) розділяє відповідальність за конфлікт в Україні, але він готовий допомогти у повоєнному "духовному відродженні" Росії. Про це повідомляє агентство Reuters.

На думку патріарха, російська влада використовує церкву як "інструмент для досягнення своїх стратегічних цілей", саме тому Варфоломій дорікнув російському патріарху Кирилу, "чиє повне благословення на вторгнення Москви в Україну розкололо всесвітню православну церкву".

"Церква та державне керівництво Росії співпрацювали у злочині агресії та розділили відповідальність за наступні злочини, такі як шокуюче викрадення українських дітей. Наш міжрелігійний діалог має бути зосереджений на способах протистояння та нейтралізації здатності керівництва Московського патріархату підривати єдність та богословськи узаконювати злочинну поведінку", – сказав Варфоломій.

При цьому патріарх заявив про необхідність "духовного відродження" в Росії і висловив готовність допомогти їм у цьому після війни.

Московський патріархат в Україні

З середини листопада 2022 року СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату. Правоохоронці кажуть, що знаходять там заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), зброю, а також допитують священнослужителів.

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ (МП) кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла і ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проти діячів УПЦ Московського патріархату, щодо яких викрито або буде викрито справу в роботі на Росію, вживатимуться відповідні заходи.

Вже на початку січня президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держзраді. За наявною інформацією, він є власником російського паспорта, а також про вікарія Тульчинської єпархії, єпископа Ладижинського Сергія, який є до Іонафана дуже близькою людиною.

А що ж нині з Києво-Печерською лаврою?

У грудні 2022 року Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у Лаврі перше богослужіння

Згодом стало відомо, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" з 29 березня розірве договір про оренду будівель і майна з УПЦ МП. Це стосується всіх приміщень, що орендуються УПЦ у лаврі.

12 березня Міністерство культури та інформаційної політики України анонсувало проведення ревізії для оцінки стану рухомого майна Києво-Печерської лаври. Зокрема, перевірять мощі святих та музейні експонати. Вже незабаром після початку перевірок Міністерство культури та інформаційної політики заявило про порушення з боку УПЦ МП договору оренди, який було укладеного з заповідником "Києво-Печерська лавра". Зокрема, УПЦ МП неналежним чином використовувала майно Києво-Печерської лаври, а ці порушення є підставою для розірвання договору оренди.

Читайте також:
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень
Деякі студенти-чоловіки можуть виїхати за кордон Деякі студенти-чоловіки можуть виїхати за кордон
Росія уже не возить зброю на фронт Кримським мостом Росія уже не возить зброю на фронт Кримським мостом
Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт