USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Вперше в історії: Сі Цзіньпін втретє переобрався на пост очільника Китаю

Рішення про його кандидатуру було ухвалено одноголосно
Сі Цзіньпін
Джерело: DW

Депутати Всекитайських зборів народних представників переобрали Сі Цзіньпіна главою Китайської Народної Республіки. Про це пише Reuters.

Майже три тисячі членів Всекитайських зборів народних представників одноголосно проголосували за кандидатуру 69-річного Сі. Голосування тривало близько години, а електронний підрахунок було завершено приблизно за 15 хвилин.

Сі Цзіньпін також втретє став главою Центральної військової ради країни, отримавши знову ж таки одноголосну підтримку.

Повідомляється, що незадовго до голосування за Сі Цзіньпіна депутати також ухвалили план реформи апарату Держради Китаю. Остаточного плану реформи досі не опубліковано. Відомо, що він посилить централізоване керівництво Комуністичної партії Китаю та покликаний підвищити ефективність держапарату.

Сі Цзіньпін в ролі лідера Китаю

Зазначимо, що чинний глава КНР Сі Цзіньпін вперше став генеральним секретарем ЦК Компартії Китаю у 2012 році. Вже пізніше, у 2013-му і 2018 роках, він був двічі обраний на роль голови КНР.

Раніше Сі Цзіньпін заявляв, що його головне кредо зовнішньої політики в ролі глави КНР – це "дипломатія великої держави з китайською специфікою".

Також за його правління Китай дещо розширив свій вплив на євразійському материку шляхом свого економічного проєкту "Один пояс і один шлях" (глобальна програма розвитку інфраструктури, яка вважається центральним аспектом у зовнішній політиці КНР). 

Сі Цзіньпін став найвпливовішим лідером Китаю за кілька поколінь. А у жовтні 2022 року він отримав ще п’ять років на посаді глави Комуністичної партії Китаю (КПК) і на посаді очільника Центральної військової ради Китаю, що здійснює керівництво та єдине командування всіма збройними силами країни. Це ще дві більш важливі керівні посади у китайській політиці.

В той же час нещодавно 69-річний Сі Цзіньпін зіткнувся з проблемами, включаючи масові протести проти його "нульової боротьби" з COVID-19, в результаті якої померла незліченна кількість людей.

У відносинах з Україною лідер Китаю неоднозначний – з одного боку він підтримує ініціативи про мирне завершення війни з РФ (раніше МЗС КНР опублікував свої пропозиції з цього приводу), а з іншого – розглядає співпрацю з Володимиром Путіним у сфері торгівлі зброєю для війни в Україні. 

Теги: Китай
Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ
Інтернет-магазин Taobao хоче доставляти посилки за допомогою ракет Інтернет-магазин Taobao хоче доставляти посилки за допомогою ракет
США посилюють обмеження на експорт чипів ШІ до Китаю США посилюють обмеження на експорт чипів ШІ до Китаю