USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Волонтерство можуть зарахувати студентам як практику: Рада підтримала за основу новий освітній законопроєкт

Якщо документ ухвалять, то організації та установи зможуть надавати волонтерам свідоцтво, що засвідчуватиме здійснення людиною волонтерської діяльності
волонтер
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Нещодавно народні депутати підтримали у першому читанні законопроєкт №11159, покликаний сприяти розвитку волонтерства серед дітей і молоді. Про це йдеться на сайті парламенту.

Для чого цей документ?

Цим документом мають намір адаптувати законодавство України до права ЄС в частині визнання результатів волонтерської діяльності та збільшення частки суспільства, охопленого волонтерством.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що з початком повномасштабної російської агресії в Україні актуалізувалися питання розвитку волонтерського руху, частка якого в суспільстві значно зросла: до волонтерства долучились представники різних вікових груп, що спільними зусиллями допомагають військовим та цивільним.

Водночас таке явище має стихійний характер та зумовлено спільними викликами для держави, тоді як в умовах відновлення та європейської інтеграції вбачається необхідним впровадження більш системної політики для розвитку культури соціальної відповідальності.

"Одним із завдань для української держави є сприяння молоді в отриманні знань, навичок та професійних умінь поза освітньою системою, зокрема в рамках волонтерської діяльності, та визнання цінності такого досвіду", – йдеться в повідомленні.

Що буде, якщо ухвалять закон?

Якщо документ ухвалять, то організації та установи зможуть надавати волонтерам свідоцтво, що засвідчуватиме здійснення людиною волонтерської діяльності. Там зазначатиметься напрям, період та кількість відпрацьованих годин.

Керівники закладів освіти у межах наданих їм повноважень повинні будуть сприяти й створювати умови для:

  • здійснення, розвитку та підтримки волонтерської діяльності;
  • підвищення суспільного престижу волонтерської діяльності;
  • заохочення дітей і молоді до волонтерської діяльності.

Таку волонтерську діяльність здобувачам освіти можуть зараховувати як практику. Проте її треба проходити за напрямом, який відповідає отримуваній спеціальності.

Коли документ набуде чинності?

У разі ухвалення цього законопроєкту у другому читанні як закону він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Скільки в Україні офіційно зареєстровано волонтерів?

В Україні за неповний 2023 рік перелік зареєстрованих волонтерів виріс у 2,5 раза. Відтак, станом на середину грудня 2023 року у Реєстрі волонтерів було зареєстровано майже сім тисяч людей.

Пік реєстрацій волонтерів припав на грудень 2022 року – тоді до переліку додалось 1653 волонтери за місяць.

Додамо, що за 11 місяців 2023 року з Реєстру волонтерів було виключено 69 осіб. Для порівняння, за весь 2022 рік з переліку було виключено лише чотири людини.

Читайте також:
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Найбільш затребувані на ринку праці: МОН цьогоріч збільшило держзамовлення на підготовку медиків та в сфері оборони Найбільш затребувані на ринку праці: МОН цьогоріч збільшило держзамовлення на підготовку медиків та в сфері оборони
Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні
Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років