USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15

Спілкування українською: За два роки волонтери організували сотні мовних курсів

Сьогодні Україна відкрила мовні курси для військових
українізація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українські волонтери за два роки організували понад пів тисячі мовних курсів. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі UWN.

"На нашому сайті, на сайті уповноважених захисту державної мови є точна інформація про місце розташування, час, а також формат зустрічі наживо або дистанційно. Власне, на волонтерах сьогодні все і тримається", – заявив він.

Кремінь зазначив, що волонтери представляють як заклади освіти, заклади культури, так і громадські організації.

"Громадська організація "Єдині", з якими ми сьогодні започаткували мовні курси для військовослужбовців, якраз тим і займаються, що добровільно проводять необхідну роботу для всіх охочих громадян. Звичайно, це не може бути єдиною відповіддю на ці виклики, які в нас є, тому що тотальне російщення було століттями, а можливість для утвердження української мови, яку ми бачимо в появі унікальних українських книжок, кінострічок, іншої продукції, на радіо тощо. Вони якраз потребують можливості осягнення усього багатства української мови. Тому таких волонтерів у нас предостатньо, але має бути крім місцевої мовної інфраструктури сотні місцевих мовних програм і державна програма, яка буде підкріплена реальним фінансовим ресурсом", – додав він.

Крім того, омбудсман уточнив, що вже цієї п'ятниці уряд може затвердити державну мовну програму і вона сприятиме в тому числі запуску державних мовних курсів.

Також сьогодні Україна відкрила мовні курси для військових.

Роль української мови після повномасштабного вторгнення

Нагадаємо, згідно з дослідженням німецьких та британських науковців, в українському сегменті X після початку повномасштабного вторгнення почала стрімко переважати українська мова.

Вдалося зʼясувати, що збільшення вживання української мови в соцмережах в Україні існувало вже після Євромайдану та російської анексії Криму у 2014 році, але саме після початку вторгнення стався різкий перехід.

Дослідники зазначають, що на початку 2020 року у Х переважала російська мова, проте з часом її кількість поступово зменшувалася. Значний перехід стався спочатку після повідомлень про мобілізацію російських військ у листопаді 2021 року та вже після початку російської агресії у лютому 2022 року.

У дослідженні йдеться, що середня інтенсивність твітів російською від 2020 року лишалася практично незмінною аж до листопада 2021 року. З цього моменту протягом кількох місяців можна було спостерігати зниження на 21%. Для англійської мови – все навпаки. Після листопада 2021 року спостерігається різке зростання на 107%.

Щодо української мови, то йдеться більше про довгострокове зростання приблизно на 43% до початку повномасштабної агресії. Воно трохи призупинилося незадовго по 22 лютого, але значно прискорилося після – аж на 87%.

Читайте також:
Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування 9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено