USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Під час війни збільшилось використання української мови у соцмережах на 87%

Збільшення вживання української мови в соцмережах в Україні існувало вже після Євромайдану та російської анексії Криму
українізація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Згідно з дослідженням німецьких та британських науковців, в українському сегменті X після початку повномасштабного вторгнення почала стрімко переважати українська мова. Результати дослідження опублікували у журналі Communications Psychology.

"Використання мови за своєю природою є політичним, часто є засобом культурної ідентичності та основою для побудови нації... Очевидно, війна змушує людей більше відмовлятися від російської мови", – йдеться в повідомленні.

На думку науковців, результати свідчать про те, що йдеться про "свідомий вибір користувачів на користь більш української (онлайн) ідентичності та самовизначення себе українцями".

Дослідники з Університету імені Людвіга Максиміліана у Мюнхені, Мюнхенського технічного університету та Університету Бата у Великій Британії проаналізували використання української мови у X до та після початку повномасштабного вторгнення. Вони вивчили майже 4,5 мільйона твітів від майже 63 тисяч користувачів з 9 січня 2020 року по 12 жовтня 2022 року. А для обробки даних використовували штучний інтелект та статистичний аналіз.

Науковці відфільтрували твіти, які містили геоінформацію, щоб зберегти лише твіти з України. А потім застосували схему фільтрації спаму, в якій видалили всі дублікати та потенційних спам-ботів, а також користувачів, які публікували понад 100 повідомлень на день; залишили лише твіти, що надходили від офіційних клієнтів соцмережі. Це зменшило набір даних з початкових 4 453 341 твітів (62 712 користувачів) до 2 845 670 твітів (41 696 користувачів).

Зрештою вдалося зʼясувати, що збільшення вживання української мови в соцмережах в Україні існувало вже після Євромайдану та російської анексії Криму у 2014 році, але саме після початку вторгнення стався різкий перехід.

Дослідники зазначають, що на початку 2020 року у Х переважала російська мова, проте з часом її кількість поступово зменшувалася. Значний перехід стався спочатку після повідомлень про мобілізацію російських військ у листопаді 2021 року та вже після початку російської агресії у лютому 2022 року.

У дослідженні йдеться, що середня інтенсивність твітів російською від 2020 року лишалася практично незмінною аж до листопада 2021 року. З цього моменту протягом кількох місяців можна було спостерігати зниження на 21%. Для англійської мови – все навпаки. Після листопада 2021 року спостерігається різке зростання на 107%.

Щодо української мови, то йдеться більше про довгострокове зростання приблизно на 43% до початку повномасштабної агресії. Воно трохи призупинилося незадовго по 22 лютого, але значно прискорилося після – аж на 87%.

У дослідженні також вказано, що українським сегментом соцмережі Х користуються люди віком 18–29 років (13%), 30–39 років (8%), 40–49 (7%), 50+ (1%).

Разом з тим дослідники вказали, що не збирали і не визначали демографічні дані користувачів, такі як вік, стать, гендер або раса, а також – відповідно до вимог етичної комісії – не отримували інформованої згоди від користувачів Х.

Нагадаємо, раніше опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва свідчили про те, що 88% українців вірять у перемогу в російсько-українській війні, причому 31% сподівається, що це станеться через пару років.

До перемоги у середньостроковій перспективі (три­-п'ять років) схиляються 15% респондентів. При цьому прихильники найбільш песимістичного сценарію, які не вірять, що перемога настане за їхнього життя, – в абсолютній меншості (2,5%).

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат