USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60
Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60

Верховний суд дозволив ЛОВА не розсекречувати імена втікачів через систему "Шлях"

Біженці

Біженці, ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Верховний суд відмовив у розгляді касаційної скарги на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду, що фактично скасував вердикт судді Львівського окружного адмінсуду Галини Морської, яка зобов’язала Львівську ОВА (ЛОВА) надати документи, що стосуються зловживання системою "Шлях". Спроби NGL.media отримати ці документи законним шляхом тривали понад шість місяців і завершилися невдачею.

Суть справи

30 січня співзасновниця NGL.media Олександра Губицька звернулася в ЛОВА з офіційним запитом надати копії документів про скасування дозволів на виїзд водіям-волонтерам, які не повернулися в Україну.

23 лютого Львівська ОВА відмовила на тій підставі, що оприлюднення таких документів може порушити право ухилянтів (загалом 234 особи) на захист персональних даних.

13 березня Олександра Губицька звернулася з позовом на дії ЛОВА до Львівського окружного адміністративного суду.

Новини за темою: "В якості водіїв-волонтерів виїжджають навіть чоловіки без прав": Як посилять контроль за системою "Шлях"

20 квітня суддя Галина Морська частково задовольнила позов, зобов’язавши Львівську ОВА надати копії документів з відображенням прізвища, імені та по батькові фізичних осіб, приховавши решту інформації, що дозволила б їх беззастережно ідентифікувати (серія та номер паспорта, дата народження тощо).

ЛОДА відмовилась виконувати рішення суду першої інстанції  і подала апеляцію до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

4 липня Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив апеляційну скаргу Львівської ОВА, хоч і визнав протиправною відмову ЛОВА. Постанова апеляції була виписана таким чином, що Львівська ОВА отримала змогу затерти на документах практично усю інформацію.

Новини за темою: НАБУ затримало помічника нардепки, який допомагав військовим незаконно перетинати кордон за допомогою системи "Шлях"

Фактично судді Восьмого апеляційного адміністративного суду Романа Хобор, Надія Бруновська і Руслан Шавель перейняли на себе роль редакторів і зробили висновок – якщо надати NGL.media лише прізвища без іншої інформації про водіїв, то це "не відповідатиме меті запиту", а саме "дослідженню організацій, які зловживають правом на подання заявок для виїзду чоловіків за кордон в умовах воєнного стану". Хоча насправді отримання імен дозволило б NGL.media з’ясувати і назви цих організацій.

Рішення суду

Судді також вирішили, що отримання журналістами імен водіїв-ухилянтів поставить під сумнів доброчесність однофамільців.

За чотири робочі дні після рішення Апеляційного суду Львівська ОВА надала відповідь на запит NGL.media, приховавши усю можливу інформацію, окрім дат народження і назв організацій, які були ініціаторами скасування дозволів на виїзд (переважно це Держприкордонслужба).

В організації спробували оскаржити таке рішення Апеляційного суду у касаційному порядку. Оскільки справу розглядали за правила спрощеного провадження і, касаційну скаргу можна подавати лише у певних випадках – зокрема, якщо справа становить значний суспільний інтерес.

Але суддя Верховного суду Надія Данилевич вирішила 7 серпня, що позивач Олександра Губицька недостатньо обґрунтувала значний суспільний інтерес і у цій справі і відмовила у розгляді касаційної скарги. 10 серпня Вища рада правосуддя (ВРП) звільнила Надію Данилевич з посади судді Верховного суду у зв’язку з її заявою про відставку.

Система "Шлях"

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну був введений воєнний стан та розпочата загальна мобілізація. Відповідно, почали діяти певні заборони щодо виїзду осіб призовного віку за кордон.

Водночас законодавством було визначено категорії осіб, які могли перетинати кордон навіть під час дії воєнного стану. Серед категорій осіб, які можуть виїжджати, – водії, які перевозять гуманітарну допомогу і важливий медичний вантаж. Перетин кордону став можливим завдяки спеціальній системі "Шлях".

Вже на початку 2023 року СБУ почала переводити перевірки волонтерської системи "Шлях", щоб закрити єдину можливу корупційну шпарину для виїзду чоловіків за кордон. 

Теги: Шлях
Читайте також:
Водіїв фур, які кидають машини за кордоном, щоб уникнути мобілізації, хочуть прирівнювати до викрадачів Водіїв фур, які кидають машини за кордоном, щоб уникнути мобілізації, хочуть прирівнювати до викрадачів
Під виглядом волонтерів: Як троє колишніх народних депутатів втекли з України Під виглядом волонтерів: Як троє колишніх народних депутатів втекли з України
Стало відомо імена Стало відомо імена "невідомих героїв": Хто та як примудрився втекти за кордон під час війни?