USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Під виглядом волонтерів: Як троє колишніх народних депутатів втекли з України

Трьох колишніх чиновників об'єднує те, що вони змогли перетнути кордон по системі "Шлях" під виглядом волонтерів, які їдуть за гуманітарною допомогою
Кордон
Джерело: відкриті джерела

В Україні діє воєнний стан і загальна мобілізація. У зв'язку з цим військовозобов'язані чоловіки не можуть виїжджати за кордон. Чи дотримуються законодавства українці? Як показує практика, на жаль, ні. Так, частина громадян намагалися незаконно перетнути держкордон, ще частина – намагалися використовувати підроблені документи.

На цьому нелегальні "схеми" та "шляхи" перетину кордону не закінчуються. Так, понад рік тому для волонтерів, які привозять з-за кордону гуманітарну допомогу для ЗСУ, було запроваджено систему "Шлях", яка б дозволяла чоловікам-водіям або волонтерам легально перетинати кордон в умовах воєнного стану. Насамперед систему створили, щоб усунути корупцію під час видачі дозволів та спростити перетин кордонів.

Проте перевірки правоохоронних органів, зокрема й НАЗК, майже одразу після появи системи показали, що вона стала лазівкою для уникнення мобілізації для чоловіків призовного віку.

Нині ж серед списку втікачів помітили трьох колишніх депутатів Верховної Ради.

"Усіх їх об'єднує те, що вони змогли перетнути кордон по системі "Шлях" під виглядом волонтерів, які їдуть за гуманітарною допомогою. Але способи отримати необхідні для виїзду документи у кожного були різними – хтось банально купив підроблені, а дехто обдурив реальних волотерів", – розповідають журналісти-розслідувачі.

Волонтер преміумкласу

Так, у липні 2022 року через пункт пропуску "Угринів", що на українсько-польському кордоні, виїхав Сергій Кацуба. 

Виїхати 44-річному екснардепу вдалося завдяки тому, що двома тижнями раніше Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури внесло його персональні дані до системи "Шлях" як водія-перевізника гуманітарних вантажів.

Цікаво, що згідно з відповіддю Мінінфраструктури на запит NGL.media, надати дозвіл на виїзд Сергія Кацуби клопотав зовсім не благодійний фонд чи громадська організація, як це зазвичай буває, а приватна комерційна компанія – київське ТОВ "Мікс Тревел Групп ЛТД" (за даними YouControl, основним видом діяльності цієї компанії є надання інформаційних послуг).

"У липні 2023 року директора "Мікс Тревел" Сергія Бойка засудили до п'яти років умовно за участь у схемі незаконного виїзду ухилянтів за кордон. За даними реєстру судових рішень, клієнтів зловмисники підшуковували як особисто, так і через інтернет – публікуючи оголошення про "надання консультацій та юридичного супроводу для отримання офіційного дозволу на виїзд". Цими "офіційними дозволами" і було внесення усіх бажаючих до системи "Шлях" як волонтерів. Після отримання грошей Сергій Бойко готував і підписував листи від ТОВ "Мікс Тревел Групп ЛТД" до Мінінфраструктури з проханнями надати чоловікам право на виїзд як перевізникам гуманітарних вантажів. А після їх схвалення пересилав клієнтам документи у месенджери. Коштували такі "послуги" від 1500 до понад 4000 доларів", – зазначають у виданні.

Щодо екснардепа, то на Батьківщину, за даними NGL.media, він так і не повернувся. Нинішнє місце перебування Сергія Кацуби встановити також не вдалося. Раніше він любив хизуватися в Instagram фотографіями закордонного відпочинку з родиною, але впродовж останніх двох років там інформаційна тиша, додають журналісти.

Про чиновника. Прізвище Кацуби було доволі відомим у часи Януковича – брати Сергій та Олександр Кацуби по черзі обіймали керівні посади у "Нафтогазі України", а Сергій Кацуба також обирався народним депутатом від забороненої нині "Партії регіонів". Після Революції гідності обидва брати стали фігурантами численних кримінальних справ про розкрадання у "Нафтогазі", у тому числі – через сумнозвісну схему з "вишками Бойка".

"Волонтер", що дурить волонтерів

Натомість ще один колишній депутат парламенту – 53-річний Олександр Третьяков – покинув Україну 19 квітня 2022 року." Укртрансбезпека" повідомила, що до системи "Шлях" його внесла Львівська обласна військова адміністрація. Проте у самій ЛОВА протягом цього року нам цей факт двічі заперечували і знайшли необхідні документи лише з третьої спроби.

Як виявилось, посприяти Третьякову в перетині кордону ЛОВА попросила "Народна самооборона Львівщини" – досить відома громадська організація, яка допомагає військовим ще із 2014 року. За словами голови організації Артема Хмиза, Олександр Третьяков сам звернувся до них і попросив допомогти йому привезти вантаж для ЗСУ.

"Він сказав, що має контакти, завезе засоби захисту, які будуть передані нашим військовослужбовцям. Попросив, що треба допомогти йому з тим виїздом, він має їхати, чи можемо ми допомогти. Ну, звичайно, що ми дивимося на ситуацію людей", – каже Артем Хмиз.

Але Олександр Третьяков, за словами Хмиза, в результаті банально обдурив львівських волонтерів і не повернувся.

Що цікаво, до втечі за кордон – у березні – квітні минулого року – Третьяков звітувався, що завозить з-за кордону автомобілі для ЗСУ, передає захисникам бронежилети, шоломи та рації. Але вже за кілька тижнів його публікації змінилися на репости новин, привітання зі святами. З цих дописів важко було зрозуміти, чим він займається і де перебуває, аж доки восени журналіст Михайло Ткач не опублікував фото Третьякова з Парижа.

Про чиновника. Раніше Третьяков чотири рази обирався до Верховної Ради від "Нашої України" та "Блоку Петра Порошенка", але на останніх парламентських виборах у 2019 році програв "слузі народу" Миколі Тищенку.

Спорт важливіший за волонтерство

Після вторгнення росіян нібито подався у волонтери і ще один колишній нардеп-регіонал Олександр Зац. У червні 2022 року Херсонська ОВА внесла його до системи "Шлях" як волонтера. Вже 27 червня Олександр Зац виїхав з країни через пункт пропуску "Лужанка", що на кордоні з Угорщиною і більше не повертався.

"У колишнього нардепа, а нині голови Федерації настільного тенісу України (ФНТУ) знайшлися більш важливі справи, ніж доставка гуманітарки. Вже 20 серпня він брав участь у конгресі Європейського союзу настільного тенісу, який того року проходив у німецькому Мюнхені. Хоча у соцмережах сам Олександр Зац малоактивний, його пересування по Європі можна відстежувати повідомленнями очолюваної ним досі федерації та його заступників. У березні 2023 року він підтримував українських тенісистів на змаганнях у Берліні, в червні – у Кракові", – пишуть журналісти. 

Допомогла виїхати 47-річному Олександру Зацу громадська організація "Українська націонал-патріотична молодь" зі Львова. Саме ця організація двічі надсилала Херсонській ОВА звернення з проханням надати йому дозвіл на перетин кордону.

Про чиновника. Олександр Зац тричі обирався народним депутатом від забороненої нині "Партії регіонів". Зараз Зац – президент Федерації настільного тенісу України (ФНТУ). 

А ще

У вересні журналісти ідентифікували понад 2248 чоловіків, які виїхали за кордон за дозволами Львівської ОВА через призначену для далекобійників систему "Шлях" та не повернулися, а також 372 організації, причетні до їх переправлення. 

Що далі?

Нині військові адміністрації та Мінінфраструктури не мають доступу до бази прикордонників і, відповідно, не знають про тих, хто виїхав і не повернувся. Офіційного чорного списку недобросовісних фондів та громадських організацій теж нема.

А втім, наразі для чоловіків, які використали систему "Шлях" для втечі за кордон, немає ані адміністративної, ані кримінальної відповідальності. 

Читайте також:
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон