USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Водіїв фур, які кидають машини за кордоном, щоб уникнути мобілізації, хочуть прирівнювати до викрадачів

Випадки, коли водії міжнародних рейсів залишають фури в інших країнах, почастішали
вантажівки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Українські далекобійники, які виїхали по роботі за кордон, залишають фури в інших країнах, щоб не повертатися додому через мобілізацію. Тому в Асоціації перевізників хочуть прирівняти їх до викрадачів, повідомив віцепрезидент АсМАП Віктор Балін.

Зазначається, що почастішали випадки, коли водії міжнародних рейсів, які отримали тимчасове законне право виїхати за кордон за системою "Шлях", відмовляються повертатися назад в Україну і залишають вантажівку в іншому місці.

Там пояснили, що такі дії водіїв-ухильників приносять додаткові труднощі для компаній, оскільки їм потрібно знайти водія і забрати фуру з-за кордону. Також перевізника, водій якого не повертається в Україну, блокують у системі "Шлях", через це на маршрути за кордон просто нікого відправляти.

"Я думаю, що найближчим часом ми розробимо разом з юристами і будемо доводити до водіїв, що у них будуть не тільки проблеми з поліцією, а саме буде розглядатися ситуація як викрадення автомобіля", – сказав Балін.

За його словами, інформація про таких водіїв передаватиметься в Інтерпол, щоб вони не змогли знайти роботу за кордоном.

Новини за темою: Вимагав хабарі з перевізників: На Миколаївщині затримали керівника "Укртрансбезпеки"

Раніше українські ЗМІ повідомляли, що водіїв фур з українським громадянством почали забирати до військкомату одразу на кордоні. Перевізники скаржаться, що транспорт, на якому їздять водії, у таких ситуаціях залишається без нагляду просто на дорозі.

Асоціація міжнародних автоперевізників також повідомила, що їм надходять скарги від українських міжнародних перевізників про те, що під час повернення в Україну з-за кордону співробітники військових комісаріатів (ТЦК) знімають водіїв прямо з рейсів і насильно забирають до центрів комплектування.

Кілька водіїв зняли в Закарпатській області на посту "Нижні Ворота". Їх зупиняють, перевіряють документи і пропонують поїхати в Територіальний центр комплектування. Якщо вони відмовляються, їх доставляють насильно. Обіцяють, що перевірять документи і відпустять, але після проходження військово-лікарської комісії відправляють у навчальний центр.

В ТЦК відреагували на скарги та заявили, що водії вантажних транспортних засобів – "такі ж самі громадяни України, як і інші, тож вони повинні мати при собі всі необхідні військово-облікові документи".

Там пояснили, що якщо дані не вдається з'ясувати під час огляду на контрольно-пропускних пунктах, військовозобов'язаним пропонують проїхати до територіальних центрів комплектування. 

Читайте також:
Крадіжка даних та е-повістки: Міноборони спростовує найпопулярніші міфи про застосунок Крадіжка даних та е-повістки: Міноборони спростовує найпопулярніші міфи про застосунок "Резерв+"
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків