USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

В Україні запрацює інформаційна система донорства

Система "єКров" забезпечуватиме облік і контроль донорства крові та компонентів крові
донорська кров _3
Джерело: Уніан

Процедура здачі крові в Україні буде спрощена і впорядкована завдяки можливостям інформаційно-комунікаційної системи донорства крові "єКров". Про це інформує пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

"Відтепер на неї (систему, – ред.) покладено функції, пов’язані з донорством крові та її компонентів. Це значить, що адміністративні процедури та виробничі процеси у сфері донорства крові та її компонентів будуть функціонально автоматизовані", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до складу системи "єКров" входитимуть функціональні модулі та реєстри, що дозволять узагальнити повну інформацію щодо здійснення донацій, проведення окремих видів обстеження, планування та моніторингу.

"Гарантування безпеки і якості донорської крові та компонентів крові – євроінтеграційні зобов’язання України. Можливості системи дозволять мати своєчасну і достовірну інформацію про потреби крові, а також моніторити запаси крові на національному та регіональному рівнях", – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України з питань цифровізації Марія Карчевич.

У взаємодії з електронною системою охорони здоров’я система "єКров" забезпечуватиме облік і контроль донорства крові та компонентів крові. 

У складі системи "єКров" функціонуватиме кілька публічних реєстрів, які, зокрема, розробляються на платформі "Дія.Engine".

Окрім цього, постановою передбачено й створення реєстру ліцензій, який буде переданий для ведення та виконання функцій, пов’язаних із ліцензуванням та здійсненням державного нагляду (контролю) у сфері донорства крові та компонентів крові Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками. 

Раніше

З початку війни потреба в донорській крові та її компонентах в Україні зросла на понад 40%. У зв’язку з цим Кабінет міністрів України затвердив постанову щодо завезення донорської крові з-за кордону у випадку її потреби.

Також бойові медики зможуть здійснювати переливання крові після проходження відповідної підготовки у Міністерстві охорони здоров'я.

Читайте також:
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк