USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кабмін дозволив завозити донорську кров із-за кордону

З початку війни потреба в донорській крові та її компонентах в Україні зросла на понад 40%
донорська кров _6
Джерело: Уніан

Кабінет міністрів України затвердив постанову щодо завезення донорської крові з-за кордону у випадку її потреби. Про це інформує пресслужба уряду.

У повідомленні йдеться, що з початку війни потреба в донорській крові та її компонентах в Україні зросла на понад 40%.

Збільшення інтенсивності бойових дій на фронті, щоденні обстріли ворогом мирних міст призводять до суттєвого зростання потреб крові, яка критично необхідна для порятунку військових та цивільних українців.

Новини за темою: Бойові медики зможуть переливати кров при наданні першої допомоги, – названі умови

Наразі держава на 100% забезпечена донорською кров'ю за рахунок регулярних донацій небайдужих українців. Однак медична система має бути готовою до будь-яких надзвичайних ситуацій та терористичних актів РФ.

Що передбачає постанова

Постанова "Про затвердження Порядку ввезення на територію України донорської крові та компонентів крові на період дії воєнного стану або при виникненні надзвичайних ситуацій" передбачає, що при виникненні потреби, кров та її компоненти можуть завозитися в Україну з-за кордону. Це дозволить в критичні моменти уникнути можливого дефіциту донорської крові та компонентів.

Кров та компоненти постачатимуться в Україну як гуманітарна допомога.

Відповідальними за її отримання визначено Український центр транспланткоординації, який виконує функції Національного трансфузіологічного центру.

За словами голови МОЗ Віктора Ляшка, рішення уряду дозволить ввозити кров та компоненти крові з-за кордону виключно на період воєнного стану або ж при виникненні надзвичайних ситуацій.

Новини за темою: У держсистему трансплантацій поступило майже 340 заяв про згоду на посмертне донорство

"Ухвалена сьогодні постанова – це превентивний документ на випадок загострення ситуації або виникнення надзвичайних обставин. Він передбачає можливість застосування механізму, який дозволяє уникнути випадків дефіциту крові. Вживаємо всіх заходів, аби за будь-яких умов система продовжувала працювати безперебійно", – зазначив міністр.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні