USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Бойові медики зможуть переливати кров при наданні першої допомоги, – названі умови

Міноборони знайшло спільне рішення у цьому питанні з МОЗ
Медики війна евакуація
Джерело: АрміяInform

Бойові медики зможуть здійснювати переливання крові після проходження відповідної підготовки у Міністерстві охорони здоров'я. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Вона наголосила, що дискусія точилась саме довкола підготовки.

"Командування медичних сил і Міноборони вважають, що для здійснення переливання крові бойовий медик повинен пройти відповідну підготовку. Зараз у цьому питанні знайдене спільне з МОЗ рішення", – додала Маляр.

Чому це важливо

Зазначимо, професія "бойовий медик" в Україні з'явилася відносно недавно – у 2017 році. У наказі Міністерства охорони здоров'я йдеться, що бойовими медиками можуть бути люди без медичної освіти. Але ті, які пройшли відповідні курси надання медичної допомоги. 

І саме відсутність медичної освіти забороняла бойовим медикам переливати кров. Було дозволено ставити лише крапельниці з фізрозчином. 

Це викликало величезне обурення серед бойових медиків, які працюють на передовій і рятують бійцям життя. Адже для того, щоб доправити важко пораненого військового до госпіталя, потрібно кілька годин, які без переливання крові людина просто не переживе. 

Новини за темою: Військові медики скаржаться на неякісні аптечки: Що каже командування

Тож бойові медики в порушення закону все ж переливали кров бійцям, рятуючи сотні життів. 

У самому МОЗ погоджувалися, що понад 60% превентивних смертей на полі бою пов’язані з крововтратою.

У відомстві наголошували, що вчасне переливання цільної крові або її компонентів може суттєво зменшити цей відсоток, оскільки дозволить виграти час на доставлення пораненого до найближчого госпіталю. 

Донорська кров на фронті

Тож днями Кабінет міністрів ухвалив постанову №681 "Про задоволення потреб Сил безпеки та Сил оборони у донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану". Вона суттєво спрощує постачання донорської крові на фронт.

Згідно з постановою кожен медичний підрозділ має визначити того, хто відповідатиме за замовлення донорської крові та її компонентів. Крім того, військові медики отримали дозвіл на самостійне врегулювання питання замовлення крові – або від бригади, або від окремих медичних підрозділів. 

Однак у постанові також визначалося, хто саме матиме право переливати кров. А це:

  • медпрацівники, які через свою кваліфікацію володіють методами трансфузії;
  • медпрацівники або військовослужбовці з медичною освітою, які навчилися переливати кров за програмою, визначеною Центром трансплант-координації.

Тобто, НЕ бойові медики. А виключно медики за освітою.

Тож тепер після врегулювання питання між МОУ та МОЗ щодо бойових медиків питання про переливання крові бійцям при наданні першої медичної догоспітальної допомоги буде зняте.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням