USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Реформа держслужби: Які "сюрпризи" очікують на чиновників у 2024-му?

Розповідаємо, що передбачає реформа
держслужба
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Про реформу державної служби говорять не один рік. Але всі плани до цього часу лишалися на папері. Втім, 2024-й може стати початком довгоочікуваної реформи – уряд у проєкт держбюджету на 2024 вже закладає нову систему оплати праці державних службовців на основі класифікації посад.

Які "сюрпризи" очікують на чиновників у 2024 році – розповідаємо далі.

З чого все почалося?

Ще перед повномасштабним вторгненням Нацагентство з питань державної служби (НАДС) розробило законопроєкт, яким пропонується створити 28 сімей посад – умовних напрямків роботи (від ІТ та бухгалтерії до юридичних працівників та HR-спеціалістів). У межах кожної з них передбачаються грейди посад, на які буде розбиватися кожен напрямок роботи.

Така класифікація спростить структуру держорганів, переконані автори законопроєкту.

Втім, ключове нововведення цієї реформи стосується зарплат. Наразі оклад у структурі виплат на держслужбі може становити близько 30%. Решта 70% – надбавки та премії. Робота рядових працівників у такій системі стає непередбачуваною, адже більша частина їх зарплат залежить від часто непрозорих рішень керівництва.

Тепер у межах реформи розмір преміальної складової обмежать до 30%, а оклад становитиме 70%. Також планують обмежити розміри деяких інших надбавок, зокрема за вислугу років. Кошти, які приходитимуть у державний орган для вакантних посад, не можна буде витрачати на виплати премій.

"Нова модель вирішить питання усталеної практики щодо утримання вакансій для економії фонду оплати праці. Керівники не зможуть розподіляти залишок коштів на безконтрольні виплати. Зберігати вакантні посади не буде сенсу, адже заощаджені в такий спосіб кошти держорган повертатиме до бюджету", – сказала ЕП голова НАДС Наталія Алюшина.

Згаданий законопроєкт уряд вніс до Верховної Ради наприкінці 2022 року. У липні 2023-го депутати ухвалили його в першому читанні. Однак, схоже, він не стане основою реформи державної служби, яка, ймовірно, почнеться у 2024 році.

Але. В новий рік – вже з новою системою оплати праці

Ініціативу з реформи державної служби, схоже, вирішило взяти Міністерство фінансів. Реформу державної служби там записали в прикінцеві положення до законопроєкту про держбюджет на 2024 рік. 

"До нас дуже несподівано прийшов уряд і сказав: спробуймо запровадити цю реформу з наступного року", – розповів ЕП перший віцеспікер Олександр Корнієнко.

Зазначається, що таким чином реформа держслужби, що прописана в кошторисі-2024, майже не відрізняється від ідей із законопроєкту №8222.

"Принципова відмінність у тому, що варіант Мінфіну діятиме стільки, скільки діятиме бюджет, тобто рік. Імовірно, за цей час Верховна Рада допрацює та ухвалить основний для реформи держслужби законопроєкт. Ще одна відмінність – розмір зарплат. Їх з 2024 року не будуть прирівнювати до приватних. Натомість держава застосує знижувальні коефіцієнти", – зазначає видання.

За словами Корнієнка, ініціатива уряду поспіхом провести реформу держслужби разом з кошторисом на 2024 рік – складне завдання. Для його реалізації залишається мало часу.

"Класифікацію посад у держорганах потрібно провести до 1 січня. Підзаконних актів для цього немає, бо не ухвалений бюджет, який це запроваджує, а бюджет ухвалять лише ближче до грудня", – уточнив він.

У НАДС підтвердили ЕП, що робота щодо класифікації посад ще не починалася, адже уряд не схвалив відповідної постанови. Коли це станеться, органи влади матимуть лічені тижні на те, аби розібратися з власними структурами, дати кожній з близько 200 тис. посад відповідний код і погодити все це з НАДС.

Для тих, хто не встигне провести класифікацію, у законі про держбюджет передбачене покарання: таким органам обмежать стимулюючі виплати на рівні 50% від окладу. При цьому розмір останнього залишиться на рівні 2023 року. Як відомо, наразі оклад становить близько 30% від зарплати службовця, зазначають у виданні.

"Ми зараз готові до проведення класифікації посад. Було ухвалено урядове протокольне рішення від 1 вересня щодо проведення класифікації і посад держслужби стосовно того, щоб із 1 січня 2024 року запрацювала нова система оплати праці держслужбовців на основі класифікації посад. Зросте частка фіксованих виплат, зменшиться розмір варіативної складової оплати праці до 30% і запровадиться грейдова система посадових окладів. Розмір мінімального грейду не може бути меншим, ніж розмір мінімальної заробітної плати", - пояснила голова Національного агентства з питань державної служби Наталія Алюшина.

Скорочення: Бути чи не бути?

Як зміняться зарплати чиновників після запровадження реформи – ніхто не знає. Імовірно, за підсумками класифікації частину посад можуть скоротити, передусім – вакантні посади.

"Імовірно, реформу закладено в розрахунки на оплату праці за відомствами. Про це йшлося в листі Мінфіну до головних розпорядників коштів улітку, коли ті готували бюджетні запити. Але побачити, як зміняться зарплати, ми не можемо, у нас є лише загальна цифра на оплату праці за бюджетними програмами", – кажуть у Центрі аналізу публічних фінансів та публічного управління КШЕ.

Законопроєкт про держбюджет на 2024 рік передбачає зростання розміру фондів оплати праці у відомствах, не пов’язаних з обороною (без Міноборони, МВС, СБУ, прикордонників), сумарно на 21,3 млрд гривень. Однак відчують це не всі. З 90 проаналізованих ЕП відомств видатки на оплату праці зростуть у 78. У двох відомствах ці видатки закладені на рівні 2023 року, у 10 – їх пропонують зменшити.

Чому саме зараз?

В уряді необхідність ухвалити реформу оплати праці чиновників разом з бюджетом пояснюють євроінтеграційними зобов’язаннями України.

"Реформа оплати праці як складова реформи держуправління – важливий елемент переговорного процесу про вступ до ЄС. Запроваджується система грейдів, що забезпечить справедливість, прозорість та конкурентоспроможність зарплати на держслужбі", – ідеться в поясненнях Мінфіну до проєкту бюджету.

"Законопроєкт №8222 спрямований на розбудову абсолютно нової для України моделі оплати плати державних службовців на основі класифікації посад державної служби та впровадження системи грейдів. Законопроєкт №10000 серед іншого врегульовує питання оплати праці державних службовців лише у 2024 році, спираючись на попередньо апробовані НАДС підходи щодо класифікації посад. Водночас законопроєкт №10000 передбачає варіативність в реалізації моделі оплати праці державних службовців у 2024 році, закладаючи кілька можливих варіантів: на основі проведеної класифікації або на основі умов, установлених на 2023 рік з визначенням граничного розміру стимулюючих виплат (до 50%). Таким чином, законопроєкт №10000 закладає основи для подальшої комплексної реформи системи оплати державних службовців. А єдині підходи в цій сфері забезпечить законопроєкт №8222, який є основою реформи", – резюмувала голова НАДС.

Серед іншого

Додамо, що в травні цього року Кабінет міністрів ухвалив рішення про реалізацію експериментального проєкту, спрямованого на створення резерву держслужбовців для роботи на деокупованих територіях. Тепер українці, які хочуть отримати посади, заповнюватимуть електронну анкету. Потім Нацагентство з питань держслужби розглядатиме анкети та перевірятиме профпідготовку кандидатів.

Читайте також:
Підвищення мінімалки та скорочення чиновників: Зміни в Україні з 1 квітня, про які варто знати Підвищення мінімалки та скорочення чиновників: Зміни в Україні з 1 квітня, про які варто знати
Майже 50 тисяч держслужбовців у 2022–2023 роках були призначені без конкурсів, – НАДС Майже 50 тисяч держслужбовців у 2022–2023 роках були призначені без конкурсів, – НАДС
Чисельність працівників держорганів скоротилася майже на сім тисяч за минулий рік Чисельність працівників держорганів скоротилася майже на сім тисяч за минулий рік
Держслужбовці отримають свою Держслужбовці отримають свою "Дію". Що це означає