USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Києві встановили додаткові датчики для вимірювання рівня радіації

Датчики вимірювання рівня радіації розташовані на основі міських референтних станцій моніторингу якості повітря
Датчики для вимірювання рівня радіації
Датчики для вимірювання рівня радіації
Джерело: КМДА

У Києві автоматичну мережу датчиків вимірювання рівня радіації доповнили двома додатковими пристроями. Їх встановили в Голосіївському та Святошинському районах. Зараз у столиці діє сім датчиків, які в режимі реального часу передають інформацію про рівень радіації в застосунок "Київ Цифровий". Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

"Навіть в умовах воєнного часу ми продовжуємо розвивати систему моніторингу за станом повітря. І те, що до цього міського проєкту долучаються меценати й громадськість, ще раз доводить важливість та актуальність цієї роботи. Адже результати моніторингу дають нам якісну інформацію про реальний стан атмосферного повітря, періоди погіршення в розрізі різних видів речовин. На основі цих даних ми можемо як вживати оперативні заходи, так і планувати їх, імплементуючи в довгострокові програми й стратегії", – зазначив Петро Пантелеєв.

За словами директора департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного, додаткові пристрої для вимірювання радіації встановили за рахунок меценатів без залучення бюджетних коштів.

"Щоб отримати інформацію про радіаційний фон у столиці, необхідно зайти в розділ моніторингу якості повітря в застосунку "Київ Цифровий". Користувач може переглянути адреси встановлених датчиків, а також рівень радіації, зафіксований на кожному з них. Користуйтеся цією функцією і довіряйте тільки офіційним джерелам інформації про стан навколишнього середовища в місті", – зазначив Возний.

Датчики вимірювання рівня радіації розташовані на основі міських референтних станцій моніторингу якості повітря за адресами:

  • вул. Турівська, 28 (Подільський район);
  • вул. Щусєва, 20 (Шевченківський район);
  • просп. Правди, 64-Г (Подільський район);
  • просп. Берестейський, 97 (Святошинський район);
  • Харківське шосе, 7/1 (Дніпровський район);
  • вул. Вербицького, 26 (Дарницький район);
  • вул. Китаївська, 22 (Голосіївський район).

Навчання для підготовки до можливого теракту на ЗАЕС

В Україні стартували масштабні навчання, спрямовані на підготовку до можливого теракту на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції. Про це інформує "Енергоатом" у Telegram.

"Міжвідомчий кризовий штаб координує міністр енергетики України Герман Галущенко за участі "Енергоатома". До навчань також залучені енергетики, представники ДІЯРУ та ДСНС, поліція, медики та інші служби Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської та Запорізької областей", – йдеться у повідомленні.

Під час тренувань всі задіяні служби відпрацьовують механізми реагування на надзвичайну подію й алгоритми захисту населення.

В "Енергоатомі" наголосили, що заходи носять навчально-тренувальний характер. Там закликають всіх зберігати спокій.

Де проводитимуться тренування?

Тренування відбуватиметься на території м. Запоріжжя та Запорізького району. Можливі тимчасові обмеження руху на окремих ділянках.

"Просимо громадян зберігати спокій та з розумінням поставитись до деяких незручностей. Метою заходу є злагодження дій всіх служб у разі реальної загрози виникнення надзвичайної ситуації на ЗАЕС", – зазначив голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

Він також звернув увагу, що ситуація контрольована, тому громадян просять утриматися від надмірної інформаційної уваги до проведення тренувань.

В Україні розгорнули штаби на випадок підриву ЗАЕС

В Україні розгорнуті штаби на випадок, якщо окупанти підірвуть Запорізьку АЕС. Про це в ефірі телемарафону заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Що це за штаби

У них будуть енергетики, співробітники ДСНС, поліція, медики. Вони будуть чітко доносити до українців правила поведінки в разі надзвичайної події.

Клименко закликав українців також слухати вказівки відповідних органів і місцевої влади.

Хто може постраждати внаслідок ядерного вибуху

У першу чергу йдеться про 200-кілометрову зону за радіусом навколо ЗАЕС. А це – приблизно пів мільйона населення на правому і лівому берегах Дніпра.

"Усі громадяни, які захочуть виїхати з цієї території, будуть забезпечені відповідним транспортом. Працюватимемо відкрито, у тісній взаємодії з населенням, інформуватимемо про всі наші кроки, які робитимемо щодо цієї території", – наголосив Клименко.

Скільки триматиметься радіоактивний фон

Одну добу після вибуху.

Причому протягом цього часу він буде поступово зменшуватися.

"На 80% ми зменшимо радіоактивний фон протягом доби", – додав голова МВС.

Що робити людям у разі вибуху

"Якщо не буде евакуаційних заходів, то кожен громадянин має зачинитися у своєму помешканні, вимкнути системи вентиляції, кондиціонери. Також необхідно закрити всі щілини, які є в оселі, змоченою тканиною або скотчем", – розповів глава МВС.

Це буде необхідно, за словами Клименка, усього на добу. І то у разі потреби.

"Зачинитися вдома до доби – до того часу, як місцеві органи влади, органи цивільного захисту дадуть розпорядження про переміщення в той чи інший район або на якусь територію",наголосив міністр.

При цьому уточнив, що влада буде чітко давати всі вказівки та говорити про правила поведінки протягом цього часу, "якщо, звісно, в цьому буде потреба".

Новини за темою: Чи треба вже приймати йод? МОЗ розвінчує міфи щодо "профілактики від терактів"

Клименко також повідомив, що найближчими днями буде проведено відповідні навчання з перекриттям доріг, розгортанням санітарних блокпостів із перевіркою радіаційного фону.

Глава МВС додав, що все обладнання з вимірювання радіації відкаліброване і готове до роботи.

"Тому зберігаємо спокій і під час надзвичайної події, яка, можливо, виникне, не виходимо з укриттів без команди", – резюмував Клименко.

Нагадаємо, 22 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть роздумувати над вчиненням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС. 

За словами глави держави, всі світові лідери та МАГАТЕ знають, що РФ використовує Запорізьку атомну станцію як елемент своєї агресії, зокрема, тримаючи там зброю та військових.

Своєю чергою влада Запорізької області розробила відповідні плани дій на випадок реальної ядерної загрози і готова до будь-якого розвитку подій на Запорізькій АЕС.

Що робити та куди тікати, якщо РФ все ж таки наважиться на теракт на ЗАЕС, розповів командир взводу радіаційної розвідки Сергій Мирний. Деталі – тут.

@ukraine_world_news В "йодотерапії" немає потреби. поради від професора, радника міністра охорони здоров'я Івана Сороки. #заес #росіятериторист ♬ оригінальний звук - UkraineWorldNews
Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон