USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні на пенсіонерів чекає ноу-хау: Що зміниться

В Україні введуть бальну систему при нарахуванні пенсій
гроші пенсія
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні хочуть ввести бальну систему при нарахуванні пенсій. Це, на думку прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, має вирівняти розміри виплат людей, які вийшли на пенсію вже давно і тих, хто зробив це недавно.

Так, вже наступного року планують зробити індексацію, як і всю солідарну систему, більш справедливою, зрозумілою і прозорою.

"У нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система. Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня", – сказав глава уряду.

Шмигаль пояснив, що кожен місяць працевлаштовані громадяни сплачують внесок до Пенсійного фонду. Цей внесок перерахують у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент.

Так, якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні, – отримуєте 10 балів. Вище середньої по країні – отримуєте, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої – 8 балів. Потім ці бали щороку будуть так само перераховуватись у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати.

Прем'єр зазначив, що таким чином солідарну пенсійну систему хочуть захистити від інфляції та девальвації.

Новини за темою: Як змінювалась пенсійна система України за часи незалежності: Графіка

Індексація пенсій

З 1 червня цього року близько 600 тис. пенсіонерів отримали надбавку до пенсії. Індексація стосувалася громадян, які після призначення пенсії або попереднього перерахунку відпрацювали 24 місяці, або тих, у кого від попереднього перерахунку або призначення пенсії пройшло не менше двох років.

З 1 березня 2024 року вже вдруге під час повномасштабної війни в Україні проведуть індексацію пенсій.

Розмір підвищення виплат індивідуальний і залежить від робочого стажу і зарплати. При цьому додаткові виплати до пенсії в червні пенсіонери отримали відразу за три місяці: квітень, травень і червень. Перерахунок був призначений ще у квітні, але Пенсійний фонд отримав потрібні для призначення доплат дані тільки в травні.

Тут інструкція для українців, які перебувають за кордоном та можуть отримувати пенсію за спрощеною процедурою.

 
Теги: пенсія
Читайте також:
Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня
Уряд схвалив індексацію пенсій майже на 8% Уряд схвалив індексацію пенсій майже на 8%
66-річний українець хотів ввезти в Німеччину 455 тисяч євро готівкою. Пенсіонера затримали в аеропорту Мюнхена 66-річний українець хотів ввезти в Німеччину 455 тисяч євро готівкою. Пенсіонера затримали в аеропорту Мюнхена
З 1 березня в Україні планується індексація пенсій: Як зміняться виплати? З 1 березня в Україні планується індексація пенсій: Як зміняться виплати?