USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Страховий стаж за кордоном: Що потрібно майбутньому українському пенсіонеру, щоб його отримати?

Ухвалений закон про страховий стаж за кордоном має вирішити низку проблем у сфері пенсійного забезпечення
пенсія стаж паспорт
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українцям враховуватиметься стаж за період роботи за межами держави, що передбачено відповідним законом. Тож майбутнім пенсіонерам для визначення права на пенсію потрібно буде надати документ, який підтверджує легальну роботу за кордоном.

Як працює закон, що робити українцям та які документи мати для призначення пенсії, розповідаємо далі.

Як це відбувається?

У запровадженому законі спрощується механізм відновлення виплати пенсій для кримчан. Відтепер людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву. І в ній зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в Україні. Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу (якщо вона є на руках). Жодних підтверджень від російського Пенсійного фонду не потрібно.

Разом з тим для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з цією країною не було угоди щодо пенсійного забезпечення.

Наприклад, українець після повернення з-за кордону, матиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні в 60, 63 або 65 років. Для цього необхідно буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України.

Як визначають розмір пенсій?

А для визначення розміру пенсії враховуватимуть тільки внески / ЄСВ, які були сплачені в Україні. Тобто розмір призначеної пенсії залежатиме від кількості сплачених в Україні страхових внесків. Це означає, що чим більше розмір внесків – тим більша пенсія. І стаж роботи, який людина напрацювала до 1 січня 2024 року, а час виходу на пенсію враховуватиме роботу як в Україні, так і за кордоном.

Ще до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота на Росію після 2014 року.

Закон також передбачає не зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди військової служби у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових або правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади.

Які документи потрібні?

Питання пенсійного забезпечення в Україні регулюються міжнародними договорами (угодами), укладеними за територіальним і пропорційним принципом пенсійного забезпечення.

За першим нині Україною укладені та діють договори з Азербайджанською Республікою, Республікою Грузія, Республікою Молдова.

Трудовий стаж, набутий на території будь-якої з цих держав, враховується тією державою, в якій проживає особа на час виходу на пенсію. Стаж враховується на підставі даних трудової книжки та інших документів про стаж, виданих в установленому порядку.

Необхідні для пенсійного забезпечення документи, видані у встановленому порядку на території цих держав, приймає Пенсійний фонд України без легалізації. Документи, що складені іноземною мовою, приймають за умови їхнього перекладу, засвідченого нотаріально.

За пропорційним принципом пенсійного забезпечення нині укладені договори між Україною та Естонською Республікою, Латвійською Республікою, Литовською Республікою, Королівством Іспанія, Португальською Республікою, Республікою Польща, Словацькою Республікою, Чеською Республікою та Болгарією.

Пропорційний принцип полягає в тому, що кожна країна призначає пенсію згідно зі своїм законодавством і виключно за страховий стаж, набутий на її території.

Для того щоб отримати дані про підтвердження "іноземного" страхового стажу з-за кордону, громадяни можуть звертатися до органу Пенсійного фонду України та надати:

  • паспорт громадянина України;
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • ідентифікаційний номер в Україні;
  • номер соціального страхування, присвоєний заявнику в країні працевлаштування;
  • документи про стаж в Україні та стаж, набутий згідно із законодавством іншої договірної сторони (при цьому документи про роботу за кордоном приймаються без необхідності здійснення їхнього перекладу).

А ось як можна докупити страховий стаж у 2024 році, скільки це буде коштувати і як це зробити покроково, ми розповідали в матеріалі.

Читайте також:
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець
Страховий стаж: Як Страховий стаж: Як "докупити" роки для пенсії?
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію