USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня

зміни з 1 березня
Джерело: Ukraine World News

Перший місяць весни для більшості українців буде багатим на зміни. Відтак, для окремих категорій внутрішньо переміщених осіб скасують обов'язкові виплати від держави. А от частині пенсіонерів, навпаки, слід очікувати на збільшення пенсійних виплат. 

Березень "подарує" світові і чимало виборчих процесів. Як вони вплинуть на Україну?

Про все це детально – в матеріалі UWN.

Воєнний стан та мобілізація

Воєнний стан у березні

Мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили до 13 травня цього року. Тож в умовах воєнного стану українці житимуть і протягом березня.

Нагадаємо, що воєнний стан в Україні ввели через повномасштабну збройну агресію Росії. Це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

У зв'язку з цим в Україні діє і загальна мобілізація. Це означає, що чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, а отже припадають під призов до армії. Варто зауважити, що окрім чоловіків військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

Новий законопроєкт про мобілізацію

На початку лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію. Його підтримали 243 парламентарі. Далі – внесення правок.

Нині ж припускається, що друге читання законопроєкту про мобілізацію відбудеться на початку березня. Якщо парламентарі проголосують в цілому за зазначений законопроєкт, його передадуть на підпис президенту і лише через місяць він набере чинності.

Економіка

Індексація пенсій

1 березня в Україні запрацює оновлений механізм індексації пенсій. Ця реформа має на меті зробити систему більш справедливою та прозорою, а також забезпечити стійке зростання пенсійних виплат.

Прем'єр Шмигаль повідомив, що пенсії буде підвищено майже на 8%. Середній розмір підвищення складе 322 гривні, а середня пенсія зросте до 5717 гривень.

"Індексація торкнеться більше ніж 10 мільйонів українців – 9,5 млн цивільних пенсіонерів, майже 600 тисяч пенсіонерів силових відомств, майже 100 тисяч чорнобильців, – додав він.

Перерахунок пенсій буде проведений автоматично, і пенсіонерам не потрібно буде подавати жодних заяв. 

Нагадаємо, у березні 2024 року пенсії підвищать усім, чиї пенсії мають індексувати за планом. Проте це не стосуватиметься:

  • тих, хто отримує найбільші пенсії;
  • громадян, які вийшли на пенсію протягом останніх трьох років"
  • пенсіонерів з виплатами меншими за мінімальними.

Перерахунок мінімальних пенсійних виплат

Крім цього, з 1 березня 2024 року обіцяють підвищити мінімальні пенсії - залежно від віку та наявності страхового стажу.

Як це виглядатиме:

  • одержувачам мінімальної пенсії (з малим страховим стажем) - підвищать із 2520 грн до 2725 грн;
  • непрацюючим пенсіонерам від 65 до 70 років зі стажем 30/35 років (для жінок/чоловіків) - з 3120 грн до 3370 грн;
  • пенсіонерам від 70 до 80 років зі стажем 30/35 років (для жінок/чоловіків) - з 3000 грн до 3240 грн;
  • пенсіонерам від 80 років зі стажем 20/25 років (для жінок/чоловіків) - з 3120 грн до 3370 грн;
  • пенсіонерам до 70 років, зі стажем 30/35 років (для жінок/чоловіків), в осіб з інвалідністю I групи - з 2760 грн до 2980 грн.

Нові правила допомоги ВПО

З 1 березня змінюються правила виплат для ВПО. Як повідомляє пресслужба Мінсоцполітики, виплати буде продовжено для більшості нинішніх отримувачів, які належать до найбільш вразливих категорій. Зокрема, ще на шість місяців автоматично продовжуються виплати для ВПО, які не мають можливості працювати, а саме:

  • Для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9444 гривні (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей (детальний перелік – у постанові);
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Проте значна кількість ВПО також зможуть отримати виплати ще на шість місяців після подання нової заяви. Хто саме? 

Зокрема йдеться про:

  • Малолітню дитину, яка прибула в нову громаду без супроводу законного представника;
  • вагітну жінку після 30-го тижня вагітності (27-го тижня вагітності – для жінок, яких віднесено до I–IV категорій осіб, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС);
  • людину, яка втратила працездатність, але не має права на пенсійну виплату та/або отримує державну соціальну допомогу (за умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну особу в такій сім’ї не перевищує 9444 гривні.

Також за заявою допомога продовжуватиметься, якщо середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім'ї не перевищує 9444 гривні:

  • Для осіб працездатного віку, які не працюють і доглядають за дитиною до 14 років;
  • сімей, у яких виховується троє і більше дітей до 18 років (при цьому всі діти проживають в сім’ї і не виховуються в інтернатних закладах).

Допомогу також отримають сімʼї, які проживають на територіях, де ведуться або можливі бойові дії. 

Родини, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячого садочка, а навчання у школі відбувається онлайн або в змішаному форматі (офлайн та онлайн) – також можуть подати заяву і отримувати виплати протягом наступних пів року. 

Також за заявою допомога продовжується, якщо людина працездатного віку не працює, але зареєструвалася в Центрі зайнятості як безробітна чи така, що шукає роботу, і при цьому в сім’ї є діти, які відвідують садочки, школи, навчаються в закладах професійної, фахової передвищої та вищої освіти.

Окрім цього, право на продовження виплати ще на шість місяців за заявою мають особи, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, особою, яка досягла 80-річного віку, або за тяжкохворою дитиною.

В усіх випадках допомога призначатиметься на всіх осіб з-поміж ВПО у такій сім’ї, але інші члени родини, які не працюють, мають зареєструватися в Центрі зайнятості. Якщо вони цього не зроблять, виплата допомоги припиняється через місяць.

Освіта

Реєстрація на НМТ-2024

На період війни замість класичного тестування в форматі ЗНО діє система Національного мультипредметного тесту (НМТ). 

У 2024 році НМТ буде проведено з 14 травня до 19 липня (основна та додаткова сесія). Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) повідомляє, що всі учасники мають зареєструватись на тестування на сайті центру відповідно до вимог законодавства у визначений строк протягом березня – початку квітня.

Детальніша інформація щодо точних термінів, а саме початкова і кінцева дата реєстрації буде визначена згодом і повідомлена окремо.

Як зареєструватися?

Коли почнеться реєстрація, учасники НМТ-2024 мають створити персональний кабінет на вебсайті УЦОЯО, внести необхідні персональні дані та завантажити копії реєстраційних документів. Окрім трьох основних предметів абітурієнти мають обрати один вибірковий.

Крім того, майбутнім абітурієнтам необхідно буде вказати населений пункт в Україні чи за кордоном, де вони зможуть пройти НМТ.

Вносити зміни до даних в електронному кабінеті (місце, предмет на вибір) можна буде до кінця реєстрації.

Суспільство

Ідентифікація пенсіонерів

З кінця 2014 року діє постанова Кабміну №637, яка описує особливості соцвиплат внутрішньо переміщеним особам, зокрема і пенсій. Нею виплату пенсій прив'язали до обов'язкової ідентифікації таких пенсіонерів раз на три місяці (якщо не мають електронного пенсійного посвідчення) або на шість місяців (якщо мають електронне пенсійне посвідчення). Якщо свою особу не підтвердять, виплату пенсій припинять.

Втім, обов'язок проходити ідентифікацію заморожували під час дії карантину. 1 липня 2023 року карантин скасували, а у серпні минулого року Кабмін ухвалив зміни (постанова №837), якими запровадив обов'язкову ідентифікацію протягом пів року після скасування карантину. Тож спочатку пенсіонерів-ВПО зобов'язали ідентифікуватися до кінця 2023 року.

У грудні 2023 року умови знову змінили, і саме пенсіонерів, які отримали статус ВПО до введення воєнного стану (до 24 лютого 2022 року) та які не проходили фізичну ідентифікацію протягом дії карантину, ідентифікацію зобов'язали пройти до 31 березня 2024 року.

Також вказали способи, якими можна ідентифікуватися, тобто підтвердити, що пенсіонер живий, має документи і пенсію отримує законно. Так, щоб ідентифікувати себе, пенсіонер може обрати один із кількох запропонованих урядом способів:

  • Особисте звернення до територіального органу Пенсійного фонду;
  • Особисте звернення до установ Ощадбанку;
  • Авторизація на вебпорталі електронних послуг ПФУ за допомогою "Дія.Підпис" в електронному кабінеті;
  • Відеоконференцзв'язок із Пенсійним фондом;
  • Звернення до дипломатичної установи (для тих пенсіонерів, у яких статус ВПО отриманий до 24.02.2022 і зараз вони тимчасово проживають за кордоном).

Загалом у Мінсоцполітики вказують, що ідентифікація усіх пенсіонерів на постійній основі відбувається ще з 2004 року, просто для більшості вона відбувається у спосіб, на який вони не звертають увагу.

"Наприклад, звертаючись до банку за отриманням нової пластикової картки. Або ж ідентифікацію на практиці здійснював листоноша, вручаючи пенсію", – пояснили у міністерстві.

Нові рейси від "Укрзалізниці"

З першим днем весни країною курсуватиме додатковий поїзд №203/204 Дніпро – Ворохта. Поїзд відправлятиметься з Дніпра з 1 березня через день о 14:35 та прибуватиме до Ворохти о 14:09. В зворотному напрямку з Ворохти поїзд відправлятиметься з 2 березня через день о 16:26 та прибуватиме до Дніпра о 12:35.

Також "Укрзалізниця" з 2 березня запускає новий потяг з Харкова до Дніпра. Поїзд №295/296 відправлятиметься з Харкова по парних числах о 23:40 і прибуватиме в Дніпро о 05:05 ранку. Назад потяг вирушатиме по непарних числах о 23:40 та прибуватиме до Харкова о 05:05.

Чи буде вихідний на 8 березня?

Важливо зазначити, що у більшості країн світу 8 березня – звичайний робочий день, а в Україні у мирний час він був святковим. Раніше на цю дату планували різні розваги, адже 8 березня було офіційним вихідним.

Однак згідно із Законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", всі святкові вихідні скасовано, поки діє воєнний стан. А оскільки воєнний стан в Україні наразі продовжено до 13 травня 2024 року, це означає, що 8 березня буде робочим днем.

Перехід на "літній" час

В останню неділю березня Україна перейде на "літній" час. В ніч із суботи на неділю, 31 березня, о 03:00 стрілки годинника необхідно буде перевести на одну годину вперед.

Світ

Вибори

Перший місяць весни "подарує" світові і чимало виборчих процесів. В Україні, відзначимо, на період дії воєнного стану вибори проводитись не будуть. Втім, результати виборів у світі матимуть вплив на підтримку Києва під час війни. 

Тож, де голосуватимуть в березні?

Зокрема, новий парламент обиратимуть в Ірані та Португалії.

8 березня в Ірландії пройде референдум про зміни до Конституції країни, аби виключити з неї "сексистські" формулювання.

А 23 березня Словаччина обиратиме нового президента.

Обиратимуть президента і в країні-агресорці – РФ. Президентські вибори в Росії мають відбутися 15–17 березня. Інтриги на них немає. Згідно з листопадовим опитуванням Левада-Центр, 58% виборців планують голосувати за Путіна, а 32% ще не знають, за кого й чи будуть. Майже 5% заявили, що на вибори не прийдуть.

Чому це важливо: Як оголосив російський центрвиборчком, голосування на президентських виборах відбудеться і на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України та в Криму. Це – порушення міжнародного права, а отже ще один елемент справи проти Росії. До того ж Київ вчергове може закликати партнерів запровадити нові санкції проти РФ.

Додамо й те, що ще в жовтні 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) визнала Росію диктатурою і закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність президента РФ Володимира Путіна після закінчення його чинного терміну.

Допомога від Америки

Після того як в лютому законопроєкт про допомогу Україні пройшов голосування в Сенаті, його мала розглянути Палата представників. Однак законодавці на чолі зі спікером Майком Джонсоном вирішили піти на перерву до 28 лютого, не розглянувши цю пропозицію.

Перед оголошенням перерви в Палаті представників тривали обговорення щодо допомоги Україні та іншим партнерам – конгресмени вирішували, чи голосувати за документ у вигляді, погодженому Сенатом, або вносити до нього поправки.

Тож, ймовірно, до цього питання конгресмени повернуться в березні.

Переговори про вступ України до ЄС

В грудні 2023-го Єврорада ухвалила рішення про початок переговорів з Україною про її вступ до Євросоюзу. Але Україна має завершити виконання усіх вимог Єврокомісії. Зробити це треба до березня, коли Єврокомісія оприлюднить новий звіт з оцінкою євроінтеграційних реформ України.

Ймовірно, тоді ж нададуть і рекомендацію про затвердження рамки переговорів між ЄС та Україною. А після – до кінця весни – мають офіційно розпочатися переговори про вступ. Тоді пройде перша міжурядова конференція, на якій країни – члени ЄС мають погодитися відкрити 35 переговорних глав з Україною.

Що лишається без змін?

Житлові субсидії

У березні 2024 року в українців збережеться можливість отримувати державну допомогу у вигляді субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Також уряд гарантує збільшення видатків на субсидії цього року.

Тарифи з 1 березня

В Україні не очікується підвищення вартості комунальних послуг у березні.

Газ. Під час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення заборонено підвищувати тарифи на розподіл природного газу. Відтак, компанія "Нафтогаз України" продовжила дію фіксованого тарифного плану для населення до 1 травня 2024 року. Її клієнти у березні й надалі сплачуватимуть 7,96 гривні за кубометр.

Інші газопостачальні компанії також зберегли тарифи на рівні від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр. Ці пропозиції діють до 1 травня цього року.

Тому до кінця опалювального сезону газ не здорожчає.

Опалення. Під час воєнного стану заборонено підвищувати тарифи на опалення й гарячу воду.

Електроенергія. Вартість електроенергії для побутових споживачів ще на початку літа 2023-го зросла до 2,64 гривні за кВт. Такою вона залишиться й у березні. 

Водопостачання. З 1 березня тарифи залишаться на попередньому рівні.

Читайте також:
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
Підвищення мінімалки та скорочення чиновників: Зміни в Україні з 1 квітня, про які варто знати Підвищення мінімалки та скорочення чиновників: Зміни в Україні з 1 квітня, про які варто знати
Підвищення тарифу на електроенергію не буде, – Міненерго Підвищення тарифу на електроенергію не буде, – Міненерго
Уряд схвалив індексацію пенсій майже на 8% Уряд схвалив індексацію пенсій майже на 8%