USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні мають намір запровадити компенсації за пошкоджене житло на т.о. територіях

Пілотний проєкт, з яким вже тестується функція, – місто Мелітополь
зруйноване житло війна

Зруйнований будинок внаслідок атаки росіян

Джерело: відкриті джерела

У 2024 році в Україні планують запровадити компенсації за пошкоджене житло, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська.

"У 2023 році ухвалили інноваційний закон, який передбачає впровадження компенсаційного механізму для тих, хто втратив житло внаслідок російської агресії. Над його розробкою ми працювали разом зі Світовим банком. Зокрема, це запровадження можливості отримання компенсацій за пошкоджене житло, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях (пілотний проєкт, з яким вже тестується функція, – місто Мелітополь)", – розповіла Козловська.

Вона уточнила, що з травня на місцях працюють комісії, які займаються оцінкою пошкодженого і знищеного житла, перевіряють пошкоджене житло, оцінюють його за відповідним чек-листом і визначають суму компенсації.

"Маємо понад 2 мільярди гривень, виплачених для термінових ремонтів. Водночас розпочали роботу над реформуванням Житлового кодексу. Наразі він є застарілим, в ньому є багато радянського – це необхідно змінювати. З цим нам допомагають багато міжнародних партнерів – це безпрецедентна підтримка", – додала заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Компенсація громадянам за зруйноване житло

1 серпня стартувала реєстрація заявок на компенсацію вартості житла, втраченого внаслідок вторгнення Росії. Так, можна оформити заявку на компенсацію вартості житла, скориставшись для цього сервісом порталу "Дія".

Це вже другий етап спеціальної державної програми для українців, які втратили свої помешкання внаслідок війни.

Хто може отримати компенсацію, ми писали тут.

Водночас українці, чиє житло було пошкоджене внаслідок розв'язаної Росією війни та які подали заявку на компенсацію, можуть отримати до 500 тисяч гривень грошової допомоги, заявила голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк. 

Також програма компенсації за пошкоджене житло "єВідновлення" стала доступною для співвласників зруйнованого житла. Громадяни можуть подати заяву в "Дії" та отримати компенсацію.

"Раніше подати заяву в "Дії" на одержання компенсації за зруйноване житло могли лише одноосібні власники квартири чи будинку. Тепер зробити це можуть і співвласники знищених домівок. Для цього необхідно разом подати в застосунку одну спільну заяву або декілька окремих", – поінформували в пресслужбі Міністерства цифрової трансформації.

Новини за темою: Програмою "єВідновлення" зможуть скористатися ще 12 категорій бізнесу: Хто саме?
Читайте також:
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів