USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Можуть отримати до 500 тис. гривень: Шуляк про компенсацію громадянам за зруйноване житло

Нині вже зафіксовано понад 60 тисяч заяв громадян на компенсацію за пошкоджене внаслідок розв'язаної Росією війни житло
гроші
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українці, чиє житло було пошкоджене внаслідок розв'язаної Росією війни, та які подали заявку на компенсацію, можуть отримати до 500 тисяч гривень грошової допомоги. Про це заявила "Українському Радіо" голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк. 

"На першому етапі компенсації ми компенсували до 200 тисяч гривень. Потім переконалися, і статистика це довела, що цих грошей не вистачає. Зараз упроваджується новий етап компенсацій, коли люди будуть отримувати до 500 тисяч гривень на такі ремонти. Будемо сподіватися, що у тих людей, які подаватимуть заяву через "Дію" безпосередньо на компенсацію, буде така ж можливість отримати до 500 тисяч гривень без проблем за компенсаційним державним механізмом", – розповіла Шуляк.

А от громадяни, які вже зробили ремонт в пошкодженому житлі за власний кошт, зможуть отримати компенсацію вже з наступного року. Відповідні зміни до закону, який запроваджує широку рамку компенсацій за знищене і пошкоджене майно, вже ухвалені, додає нардепка.

"Компенсації за ремонти, зроблені власними коштами, будуть запроваджені з наступного року. Буде відповідний порядок, який суттєво не відрізнятиметься від того, який існує зараз для тих людей, які ще не зробили ремонт. Ті люди, які отримують кошти зараз, і ті, хто отримуватиме кошти наступного року, використовуватимуть однакову вартість матеріалів на відновлення. Держава не може компенсувати всі суми за чеками, але для того, щоб установити певну справедливість, використовуватиметься середня ціна, однакова для всіх громадян, що беруть участь у програмі компенсацій за пошкоджене житло", – пояснює вона.

Є хороші новини і для тих, хто втратив житло. Планується, що вже цього місяця – в грудні – перші житлові сертифікати будуть перетворені на квадратні метри нової домівки.

"Житлові сертифікати видаються лише тим, у кого зруйноване житло. Вже понад тисячу таких сертифікатів сформовано. Були певні технічні моменти, які стосувалися запуску всього компенсаційного механізму, але я сподіваюся, що грудень буде тим місяцем, коли ми зможемо похвалитися тим, що люди отримали свої перші квартири в рахунок тих, які були зруйновані", – додає Шуляк.

 Який же нині механізм отримання компенсації?

Перший етап – це інформаційне повідомлення через "Дію", пояснює нардепка.

Другий етап – подання заяви як підтвердження інформаційного повідомлення.

Далі заява потрапляє до комісії, яка створена при органах місцевого самоврядування. У комісії на руках є відповідний чек-лист, де чітко прописана вартість за кожний пошкоджений елемент – вікна, покрівля тощо.

Така ж процедура, додає народна обраниця, буде і для тих громадян, які подаватимуть заяву на компенсацію, коли вони витратили на ремонт власні кошти. У них повинна обов’язково бути фотофіксація та інформація, яка підтверджує, що дійсно були такі пошкодження. 

"У нас уже є невеликий досвід надання компенсації, тому що десятки тисяч сімей вже скористалися такою можливістю. Сьогодні надійшло понад 60 тисяч заяв на компенсацію за пошкоджене житло, які вже опрацьовані безпосередньо відповідними комісіями в органах місцевого самоврядування. Понад 30 тисяч таких заяв пройшли відповідну верифікацію, і люди отримали компенсації. Тому цей шлях більш-менш зрозумілий. Я впевнена, що люди без проблем отримуватимуть свої кошти", – підсумувала вона.

Заявки в "єВідновлення"

1 серпня стартувала реєстрація заявок на компенсацію вартості житла, втраченого внаслідок вторгнення Росії. Так, можна оформити заявку на компенсацію вартості житла, скориставшись для цього сервісом порталу "Дія". Це вже другий етап спеціальної державної програми для українців, які втратили свої помешкання внаслідок війни.

Хто може отримати компенсацію, ми писали тут.

Читайте також:
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС