USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні 8% боржників по аліментах – жінки. Як змінилася ситуація під час війни

Пік нових боржників за виплатою аліментів припав на січень 2023 року
евакуйовані діти
Джерело: Радіо Свобода

Майже 200 тисяч боржників по аліментах зафіксовано в Україні на початок грудня 2023 року. За неповних два роки великої війни до Реєстру додалось близько 12 тисяч нових боржників. 91% боржників по аліментах – це чоловіки. Такі дані наводить Опендатабот.

Зазначається, що 192 150 боржників по аліментах нараховується у ЄРБ станом на 15 грудня 2023 року. Загалом за неповних два роки повномасштабної війни Реєстр боржників поповнився на 11 847 осіб.

"Пік нових боржників за виплатою аліментів припав на січень 2023 року – тоді до переліку додалося одразу 1258 боржників за місяць", – йдеться у повідомленні.

Загалом на 192 150 боржників припадає 203 548 виконавчих проваджень. Це означає, що 6% боржників мають декілька боргів, які накопичилися за різні роки або стосуються різних дітей.

Новини за темою: Уряд виділить 18 млн гривень на виплати звільненим з полону

Розмір аліментів у 2023 році

Виплат на утримання дитини повинно вистачати для гармонійного розвитку дитини. Насправді аліменти слугують як один зі способів захистити інтереси дитини після розлучення батьків. Аліменти не можуть бути меншими за половину прожиткового мінімуму, визначеного для дітей певної вікової категорії. Відповідно до закону про Держбюджет на 2023 рік, прожитковий мінімум на дітей віком до шести років – 2272 гривень; для дітей віком від 6 до 18 років прожитковий мінімум становить 2833 гривень.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути менш як 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Це зазначено у Сімейному кодексі України. Тобто мінімальний розмір аліментів на дитину віком до шести років – 1136 гривень. Діти віком від 6 до 18 років – 1416,5 гривень.

Згідно з ч. 5 ст. 183 СКУ, максимальний розмір аліментів становить 10 прожиткових мінімумів на дитину. Тобто максимум, що має сплачувати один з батьків на дитину до 6 років, – 22 720 гривень. А для дітей від 6 до 18 років – 28 330 гривень.

Від чого залежить розмір аліментів

Під час встановлення розміру аліментів суд звертає увагу на:

  • стан здоров’я та матеріальне становище дитини і батьків;
  • наявність у платника аліментів інших дітей або непрацездатних родичів;
  • інші обставини, які мають істотне значення.

Крім того, розмір виплат також залежить від кварталу року, в якому було присуджено аліменти, оскільки прожитковий мінімум на дітей доволі часто збільшується. Але встановлений розмір аліментів може бути переглянутий та змінений. Для цього мама чи тато (з ким проживає дитина) має подати позовну заяву до суду.

З яких доходів сплачуються аліменти

Під час встановлення суми аліментів суд звертає увагу на:

  • основну заробітну плату;
  • пенсії;
  • усі види доплат чи надбавок до зарплатні, а також премії;
  • додаткові оплати за позанормову роботу, роботу у святкові, неробочі та вихідні дні, а також платню, що зберігається під час відпустки;
  • винагороди;
  • доплати та різну державну допомогу;
  • стипендії;
  • плату за оренду земельної ділянки або земельної частки (паю);
  • інші види заробітку.

Аліменти мають сплачуватися:

  • у строк, встановлений у Виконавчому листі або Постанові про стягнення аліментів;
  • до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення;
  • не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії тощо.

Особливості сплати аліментів під час війни у 2023 році

Верховна Рада прийняла закон, яким передбачено, що під час дії воєнного стану на території України припиняються звернення щодо стягнення на заробітну плату або інший дохід боржника, проте цей закон не поширюється на стягнення аліментів.

Тобто питання стягнення аліментів під час війни не зазнало змін, окрім виконання рішень на тимчасово окупованих територіях України. Тобто якщо один з батьків не сплачує аліментів, то інший може подати позовну заяву до суду та примусово стягнути виплати на дитину. Крім того, той з батьків, з ким проживає дитина, може звернутися до суду з заявою на зменшення чи збільшення суми аліментів.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики України після перевірки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) припинило виплати понад 140 тис. особам, які не відповідають критеріям. Це зменшило видатки на 400 млн гривень на місяць.

Читайте також:
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень