USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Міноборони створили новий департамент для закупівель

У відомстві заявили про новий Департамент планування тилового забезпечення, який формуватиме довгострокові плани закупівель для війська
Застосунок Міноборони
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві оборони з'явився новий структурний підрозділ – Департамент планування тилового забезпечення, який формуватиме довгострокові плани закупівель для армії. Йдеться про продовольство, речове майно, пально-мастильні матеріали, а також технічні засоби тилу. Наказ про створення департаменту підписав міністр оборони України Рустем Умєров. Про це повідомляє пресслужба українського оборонного відомства.

За словами заступника міністра оборони Віталія Половенка, основне завдання департаменту – формування річного плану закупівель товарів для Збройних сил України.

"Ми усвідомлюємо, що в умовах війни повністю не уникнемо деяких екстрених запитів на закупівлю. Але можемо зменшити кількість таких випадків. Основне завдання департаменту – формувати річний план закупівель товарів. Тобто звести до мінімуму нагальну потребу – коли відомству потрібно терміново щось закупити для ЗСУ. Раніше такий підхід впливав і на якість, і на ціну товару. Тому новостворений підрозділ має частково вирішити це питання", – пояснив урядовець.

У Міноборони додали, що департамент формуватиме обсяги необхідних для закупівлі товарів та послуг задля задоволення отриманих від командування Сил логістики потреб. Спеціалісти департаменту досліджуватимуть ринок, моніторитимуть ціни та визначатимуть орієнтовну вартість. Безпосередньо закупівлі реалізовуватиме Державний оператор тилу.

Державний оператор тилу

Міністр оборони України Рустем Умєров 30 жовтня 2023 року підписав контракт та наказ про призначення Арсена Жумаділова гендиректором держпідприємства "Державний оператор тилу".

Раніше заступник міністра оборони Дмитро Кліменков повідомив, що з грудня 2023 року в Україні запрацює нова агенція – Державний оператор тилу, яка візьме на себе весь функціонал потреб Збройних сил України. Кліменков додав, що зміни у правилах закупівель їжі – це тимчасовий захід, який дозволяє вже зараз суттєво знизити корупційні ризики – ще до того, як запрацює Державний оператор тилу.

Новини за темою: Яйця не по 17 гривень: Державний оператор тилу оголосив перші закупівлі за напрямом харчування

Закупівлі для війська

3 січня 2024 року Міноборони завершило реформу закупівель тилового майна: 100% закуповується через Prozorro. Станом на кінець січня Державний оператор тилу уклав сім контрактів на закупівлю паливно-мастильних матеріалів для ЗСУ на загальну суму 6,5 млрд гривень і заощадив 3,3 млрд гривень.

13 лютого 2024 року стало відомо про те, що державне підприємство Міністерства оборони "Агентство закупівель у сфері оборони" офіційно змінило назву на Державний оператор тилу.

28 лютого великі торговельні мережі не прийшли на перші тендери Державного оператора тилу (закупівельна організація Міністерства оборони). За словами директора підприємства Арсена Жумаділова, відмова від участі в тендерах була пов’язана з каталогом продуктів.

У лютому інспектори Міністерства оборони перевірили продовольство на складах компаній-постачальників до відвантаження в підрозділи і запобігли постачанню 264,09 тонни неякісних продуктів до військових частин Збройних сил України. Водночас Державний оператор тилу покращив якість товарів за трьома категоріями.

Водночас Державному оператору тилу не вдалось вмовити ритейл вийти на закупівлі розміром 45 мільярдів гривень на рік. А відтак старі постачальники взяли військових за горло і взагалі відмовились від участі в торгах, де їм висували жорсткі умови щодо поставок.

Читайте також:
"Рамштайн 2.0": Міноборони роз’яснило, що це та як воно працюватиме
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень
На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету