USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Сьогодні останній день, щоб оновити свої дані: Що далі чекає на військовозобов'язаних

Якщо чоловік порушив правила обліку та не з'явився протягом 10 днів на вимогу ТЦК, військкомат звернеться до суду для обмеження громадянина в керуванні авто
Військовий квиток
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 16 липня, завершується 60-денний термін, який був відведений законом про мобілізацію для оновлення військово-облікових даних. Нагадаємо, українці могли оновити дані трьома способами: через ЦНАП, ТЦК і СП та в застосунку "Резерв+". Серед іншого, оновлювалась інформація про місце проживання, номер телефону та електронну адресу, якщо вона є.

Що чекає на військовозобов’язаних, які не оновили свої дані? Що буде далі з тими, хто встиг оновити дані у визначений термін? Розповідаємо далі.

Скільки людей мали оновити дані?

До повномасштабного вторгнення в Україні проживало трохи менш як 10,5 млн чоловіків віком від 18 до 59 років (без урахування окупованих Криму та Донбасу). 1,3 млн з них вже служать у Силах оборони, 659 тис. втікли від війни, 569 тис. осіб втрачені через окупацію, і ще 25 тис. осіб ув’язнено.

Крім того, із загальної кількості ще не віднімаємо людей з інвалідністю, адже згідно з новим законом усі громадяни, які отримали інвалідність ІІ та ІІІ груп після 24 лютого 2022 року, повинні пройти повторний огляд на медико-соціальній експертній комісії (МСЕК) або військово-лікарській комісії (ВЛК). 

У законі зазначено, що всі військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років, крім тих, кого зняли з обліку, мають прийти у військкомат протягом 60 днів, щоб уточнити свої дані.

Скільки людей вже оновили дані?

За інформацією від Міноборони, станом на 14 липня 2024 року, кількість людей, що оновили дані сягнула понад 4 млн.

Що буде з тими, хто оновив дані?

Після 16 липня чоловіків, які оновили свої дані, викликатимуть за повістками за місцем проживання для проходження ВЛК та, ймовірно, подальшого призову. Проте мобілізація можлива лише у випадку визнання медкомісією громадянина придатним до служби та за відсутності підстав для відстрочки.

Як перевірятимуть оновлення даних?

Оновлені дані через електронний кабінет потрапляють у єдиний державний реєстр. У разі зупинки такого громадянина на вулиці чи в іншому місці для перевірки його військово-облікових документів працівниками ТЦК, працівники мають змогу підключитися до реєстру або в телефонному режимі з’ясувати з оператором ЄДРВ щодо оновлення даних громадянина.

Крім того, у військових квиток наклеюють VIN-код, роздрукований із єдиного державного реєстру. Відсканувавши його можна отримати всю електронну інформацію щодо військовозобов'язаного.

Що чекає на військовозобов’язаних, які не оновили свої дані?

Військовозобов'язані громадяни, які не оновили свої дані до 16 липня, можуть отримати штрафи від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень, також окремий штраф можна отримати за непроходження ВЛК. Вибір конкретної суми – суб’єктивний і залежить від рішення керівництва ТЦК. 

Якщо військовозобов’язаний не сплачує штраф протягом 15 днів, виконавча служба стягує його примусово, вже у подвійному розмірі від суми штрафу, а також він має оплатити виконавчий збір.

Зазначимо, що проходити ВЛК після оновлення своїх даних не потрібно. Проходження ВЛК необхідне лише після отримання повістки на проходження військово-лікарської комісії.

Штрафи без рішення суду та блокування рахунків

У травні президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволить військкоматам отримати право притягати громадян до адміністративної відповідальності без потреби звернення до суду.

Якщо особа не оновила дані та не повідомила ТЦК про зміну персональних даних (якщо ці дані відсутні стосовно неї в електронних реєстрах), не з'являється за повісткою чи вчинила інше порушення за цими статтями, то Терцентр комплектування зможе винести постанову про накладення штрафу без складання протоколу.

Разом із тим у ТЦК мають бути підтвердні документи про отримання виклику. Які саме це документи – у законопроєкті не конкретизовано. 

Якщо людина не сплатить штраф, військкомат звернеться до виконавчої служби, яка може заблокувати її рахунки або арештувати майно. А розблокують рахунок, коли людина звернеться до Терцентру комплектування. 

Обмеження у праві керувати авто

Якщо громадянин України самостійно не прийшов до військкомату уточнити свої дані, то представники ТЦК мають право прийти додому і вручити особі вимогу з’явитись до Центру. У випадку, якщо людина не проживає чи не перебуває за місцем реєстрації і не повідомила до ТЦК іншої адреси, її можуть обмежити у праві керувати транспортним засобом.

Як це відбуватиметься? Неуточнення військово-облікових даних дозволить керівнику ТЦК звернутися до поліції, щоб та затримала та доставила такого громадянина до ТЦК. Якщо ж людину не знайде поліція, то правоохоронці надають цю інформацію ТЦК. Після цього ТЦК надсилає цьому громадянину поштою рекомендований лист з повідомленням про вручення вимоги з’явитись до військкомату.

Далі громадянин має з’явитись до ТЦК протягом 10 днів. Якщо ні, – то ТЦК звертається до суду в порядку, встановленому законом, з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом.

Винятки

Згідно з документом тимчасове обмеження особи у праві керування транспортними засобами не може бути застосовано в разі:

  • якщо встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування. (Ймовірно, йдеться і про водіїв, які використовують систему "Шлях". Також варто нагадати, що понад 90% служб таксі в Україні працюють нелегально);
  • особа використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на його утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю".

Повістки поштою

З 18 липня Територіальні центри комплектування (ТЦК) розсилатимуть військовозобов’язаним українцям повістки поштою.

Постанова зобов’язує ТЦК надсилати повістку не пізніше ніж протягом наступного дня після дати видачі. Далі день явки військовозобов’язаного до ТЦК рахуватимуть від 14-го дня після видачі повістки.

Крім того, повістки можуть вручати і голови ОСББ. А також представники місцевої влади, підприємств та організацій, а також закладів освіти.

Що буде, якщо не забрати повістку з пошти?

Особливо це нічого не змінить. Поштовий оператор надсилатиме дані до ТЦК і у разі отримання повістки, і у разі відмови отримувати лист або ж, якщо виясниться, що громадянин не проживає за зазначеною адресою.

На вулицях побільшає патрулів

Речник Полтавського ТЦК Роман Істомін повідомив "Телеграфу", що на вулицях може побільшати патрулів, адже перевірка військово-облікових документів так само належить і до компетенції поліції.

Зміни у правилах перетину кордону для чоловіків

Починаючи з 00:00 17 липня під час перетинання державного кордону України на виїзд прикордонники перевірятимуть в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікові документи.

У випадку відсутності у людини цих документів, прикордонники відмовлять у перетині кордону. Тобто чоловік не зможе виїхати з України.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС