USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Міноборони не вдалося домовитися з постачальниками харчів для ЗСУ

Відомство змушене піти на переговори з харчовими "баригами", ціна питання – 45 млрд гривень
Харчування військових, їжа

Фото ілюстративне

Джерело: АрміяInform

Державному оператору тилу (ДОТ) не вдалось вмовити рітейл вийти на закупівлі розміром 45 мільярдів гривень на рік. А відтак старі постачальники взяли військових за горло і взагалі відмовились від участі в торгах, де їм висували жорсткі умови щодо поставок. Про це пише видання "Наші гроші".

Станом на зараз ситуація така. Діючі контракти на харчування ЗСУ закінчуються 31 березня, тобто через два тижні. В цих умовах ДОТ почав укладати прямі договори (поза Прозорро) з учасниками того самого картелю постачальників, що і відмовились від відкритих торгів. В п’ятницю очікуємо від Державного оператору тилу доладну інформацію. Побачимо, на яких умовах, з ким і за якими цінами законтрактується ДОТ. А також побачимо, чи зможе "Державний оператор тилу" за політичної волі Міністерства оборони створити умови для появи надалі на своїх торгах великого рітейлу і чи допоможе це витіснити нинішніх монополістів.

Основні корупційні схеми на харчах Міноборони

Зменшення ваги порцій і підміна хороших продуктів поганими

Постачальники у змові з начпродами військових частин вносять у накладні дані, що солдатам привезли 1 тонну картоплі, а насправді привозять лише пів тонни. Також замість продуктів хорошої якості привозять старі/гнилі. Ви можете бачити такі речі на овочевих лотках, коли в одному ящику лежить нормальний помідор по 50 гривень і поруч у ящику вже порчені – по 20. Нестачу продуктів вирішують тим, що солдатам просто зменшують порції.

Також є ще спосіб підміни дорогого дешевим. Це коли у документи вписують консервовану кашу "гречка з яловичиною" за 120 гривень, а по факту годують солдатів "кашею пшеничною з курячим м'ясом" по 80 гривень. Начпроду відкатують за це 5 гривень з кожного кілограма підміненої їжі. Зрештою формують дуже пристойні потоки – мільйони з кожної окремої військової частини. І це в місяць, а не в рік.

Корупційний каталог

НАБУ вже підтвердило корупційність схеми закупівель харчів, що почала впроваджуватись у Міноборони з 2016 року. Суть у відсіюванні небажаних учасників ринку завдяки змові постачальників з начпродами та постачанні дешевих товарів за високою ціною.

В каталог включили понад 400 найменувань продуктів, у тому числі осетер охолоджений і орегано, які, звісно, солдатам не везуть. З усього того переліку левову частку – понад 80% фактичних поставок – складають лише три десятки позицій. Однак у загальну вартість пропозиції учасники торгів мають включати ціни всіх 400 продуктів. І лише той учасник, який знає, що начпрод військової частини ніколи йому не замовить осетра і насіння льону, записує у своїй пропозиції занижені ціни цих сотень продуктів і завищує ціну десятків ходових позицій. Своєю чергою нормальний учасник вказує справжні ціни на все і таким чином програє цінову конкуренцію. Бо у нього кошторис каталогу, однозначно, дорожчий саме через справжню ціну осетрів і всяких орегано з льоном.

Корупційні зв’язки начпродів з постачальниками

Легкість таких змов досягається тим, що годувальники ЗСУ мають налагоджені зв’язки із середнім менеджментом Міноборони. Наприклад, у фірмі "Актив компані" з групи власниці хорватських готелів Тетяни Глиняної працювали колишні керівники регіональних військторгів. Тобто ці люди прекрасно орієнтувались у зв’язках з майорами-полковниками, що і складають основу корумпованого діп-стейту Міноборони. Змінюються президенти, прем’єри, міністри, а вони лишаються. Лише іноді переділяють ринок між різними харчовими угрупованнями. При Єжелі – Януковичу ринок ділили на чотирьох, при Порошенку – Бірюкову спочатку звузили до трьох, потім залишили один "Військссервіс-волонтер". Потім при Зеленському дозволили "білоцерківцям" Глиняної повернутись на більшу частину підрядів. Також частку ринку повернули дніпровці. Та з’явились навіть всякі зальотні типу львів’ян Гринкевичів, які "магічним" чином отримали мільярди на бронежилети і харчі для військових і засвітились на зйомках "Кварталу-95".

В результаті, коли держава під час вторгнення дозволила військовим заховати свої закупівлі, вийшло так, що градус жадібності у цих людей рвонув вище даху. І так в контракті однієї з фірм з групи Глиняної з’явились яйця по 17 гривень, у самої Глиняної з’явились готелі в Хорватії, а ДБР запідозрило, що керівник начпродів із Сил логістики ЗСУ гріб відкати так, що його родина спустошувала банкомати в Хмельницькому на мільйони гривень.

Нагадаємо, Державне підприємство Міністерства оборони "Агенція закупівель у сфері оборони" (Державний оператор тилу) оголосило на Prozorro перші закупівлі за напрямом харчування.

Раніше правоохоронці викрили заволодіння 15,2 млн гривень при закупівлі Харківською обласною військовою адміністрацією харчових продуктів для гуманітарних потреб. 

Читайте також:
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень
Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський