USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Міноборони в лютому запобігло постачанню 264 тонн неякісних харчів для ЗСУ, а ДОТ покращив якість товарів за трьома категоріями

Поставки зривають компанії, які систематично не виконують своїх обов'язків
Харчування військових, їжа

Фото ілюстративне

Джерело: АрміяInform

У лютому інспектори Міністерства оборони України перевірили продовольство на складах компаній-постачальників до відвантаження в підрозділи і запобігли постачанню 264,09 тонни неякісних продуктів до військових частин Збройних сил України. Водночас Державний оператор тилу (ДОТ) покращив якість товарів за трьома категоріями. Про це повідомили в пресслужбах відомств.

У Міноборони, зокрема, зауважили, що системно проводять перевірки на складах компаній до постачання в підрозділи.

"Якщо інспектори фіксують зіпсовані продукти, постачальник має замінити партію. Деякі недобросовісні компанії завдають збитків державі", – повідомив заступник міністра оборони Віталій Половенко.

Посадовець додав, що на рівні оперативно-стратегічних угруповань військ у лютому в ЗСУ недопоставили продукції на суму 36,479 млн гривень. Поставки зривають компанії, які систематично не виконують своїх обов'язків.

"Міністерство відкрито інформуватиме суспільство з усіх питань постачання харчового забезпечення. У будь-якому разі наші військові не повинні відчувати жодних проблем із якістю їжі", – заявив Половенко.

Нагадаємо, за умовами договору постачальник протягом 24 годин має замінити зіпсовану продукцію на якісну. Підприємства, які зривають умови договору, очікують штрафні санкції.

ДOT покращив якість товарів за трьома категоріями

Водночас Державний оператор тилу проаналізував технічні вимоги до трьох категорій товарів та запропонував зміни, які значно підвищать якість харчових продуктів.

Зміни стосуються наступних категорій:

  • молочні продукти (сир, сметана, масло) – додали показник про відсутність рослинного жиру, що унеможливлює постачання товарів-замінників;
  • мʼясо (свіже, заморожене) – встановили чіткі вимоги щодо пакування для забезпечення санітарних норм;
  • м'ясо-ковбасні вироби – додали інформацію про склад сировини відповідно до Державного стандарту України.

"Відповідні зміни вже погодили ЗСУ та внесли в оновлені технічні вимоги. Наразі ДOT готує проєкти змін у технічних вимогах до групи "Овочі/фрукти" та консервації", – йдеться в повідомленні.

Раніше

Додамо, Державному оператору тилу не вдалося вмовити рітейл вийти на закупівлі розміром 45 мільярдів гривень на рік. А відтак старі постачальники взяли військових за горло і взагалі відмовилися від участі в торгах, де їм висували жорсткі умови щодо поставок.

Ситуація така: діючі контракти на харчування ЗСУ закінчуються 31 березня, тобто через два тижні. У цих умовах ДОТ почав укладати прямі договори (поза Prozorro) з учасниками того самого картелю постачальників, що і відмовилися від відкритих торгів. 

"У п’ятницю очікуємо від Державного оператора тилу доладну інформацію. Побачимо, на яких умовах, з ким і за якими цінами законтрактується ДОТ. А також чи зможе Державний оператор тилу за політичної волі Міністерства оборони створити умови для появи надалі на своїх торгах великого рітейлу і чи допоможе це витіснити нинішніх монополістів", – зазначається в публікації "Наших грошей".

Нагадаємо, Державне підприємство Міністерства оборони "Агенція закупівель у сфері оборони" (Державний оператор тилу) оголосило на Prozorro перші закупівлі за напрямом харчування.

Читайте також:
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень
Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський