USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови

За словами французького президента, головна стратегічна мета – Росія не повинна перемогти
Еммануель Макрон
Еммануель Макрон
Джерело: відкриті джерела

Президент Франції Еммануель Макрон не виключає відправлення військ в Україну, якщо російська армія прорве фронт, а українська сторона подасть відповідний запит. Про це він розповів в інтерв'ю The Economist.

"Як я вже сказав, нічого не відкидаю (зокрема, введення військ в Україну, – ред.), тому що ми зіткнулися з людиною, яка нічого не відкидає. Ми, безсумнівно, були занадто нерішучі, визначаючи межі наших дій для того, у кого їх більше немає і хто є агресором", – заявив він.

Макрон зазначив, що здатність Європи – бути авторитетними, продовжувати допомагати, дати Україні засоби для опору.

"Але наш авторитет також залежить від здатності стримувати, не даючи повної ясності в тому, що ми будемо або не будемо робити. В іншому разі ми самі себе послаблюємо, а це ті рамки, в яких ми діяли досі", – сказав президент.

Новини за темою: Заяви Макрона про відправку військ НАТО до України формують новий безпековий порядок у світі

До того ж Макрон назвав головну стратегічну мету – не допустити перемоги Росії в Україні. Оскільки в іншому разі, на його думку, в Європі більше не буде безпеки.

"Хто може прикидатися, що Росія зупиниться на цьому? Яка безпека буде в інших сусідніх країн – Молдови, Румунії, Польщі, Литви та інших? І що за довіра до європейців, які витратили б мільярди, сказали б, що на карту поставлено виживання континенту, і не дали б собі коштів, щоб зупинити Росію? Так що так, ми не повинні нічого виключати, тому що наша мета полягає в тому, щоб Росія ніколи не змогла перемогти в Україні", – наголосив французький лідер.

Макрон далеко не вперше говорить про можливе відправлення військ в Україну. Наприклад, раніше про це він заявляв в інтерв'ю Novinky.cz.

Пізніше французький лідер провів зустріч із лідерами партій, під час якої описав можливий сценарій введення французьких військ в Україну.

Тоді ж Макрон був готовий відправити війська Франції для допомоги ЗСУ в разі, якщо станеться прорив фронту в бік Одеси або Києва. Під час тієї зустрічі він навіть "показав на карті" свої тези.

Варто зазначити, що на тлі заяв Макрона європейські країни розділилися на два табори: частина – підтримала його ідею, частина – ні. Найбільшим противником цього плану виявився канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що закликати іноземних військових брати участь у бойових діях на фронті ризиковано. Однак західні війська можуть приїхати в Україну для тренування бійців ЗСУ, а також допомогти ремонтувати західну військову техніку.

Читайте також:
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну