USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

У Мексиці тривають запеклі вуличні бої через арешт сина наркобарона Ель Чапо

Після арешту Ель Чапо у 2016 році його син очолив найбільший наркокартель світу
Син Ель Чапо
Джерело: відкриті джерела

У Мексиці вже кілька днів тривають запеклі бої на вулицях кількох міст через арешт сина наркобарона Ель Чапо. Овідіо Гусмана на прізвисько "Миша" заарештували на півночі Мексики, пише Deutsche Welle з посиланням на заяву міністра оборони Мексики Луїса Кресенсіо Сандоваля.

За його словами, це була спільна робота військових, Національного розвідувального центру, Генпрокуратури та управління громадської безпеки Сіналоа. Гусмана звинувачують у злочинній змові з метою поширення наркотиків.

Одразу після його арешту в деяких районах столиці Сіналоа спалахнула стрілянина між членами картелю  та мексиканськими службами безпеки. Пізніше заворушення перекинулися на Кульякан і Лос-Мочіс, де через обстріли пасажирських літаків були закриті аеропорти та скасовувані авіарейси.

Жителям міста Кульякан було наказано не залишати свої будинки, оскільки поліція перекрила вулиці.

На даний момент відомо про щонайменше 27 поранених та 3 вбитих військових.

32-річний Гусман брав участь у наркоторгівлі батька з підліткового віку. Влада вважає, що після арешту Ель Чапо у 2016 році він очолив найбільший у світі наркокартель. У 2021 році влада США призначила нагороду в $5 млн, пообіцявши, що гроші отримає інформатор, який допоможе заарештувати "Мишу". У Сполучених Штатах сина Ель Чапо звинувачують у торгівлі наркотиками, причетності до вбивств інформаторів влади та "популярного мексиканського співака, який відмовився заспівати на його весіллі".

Чим ще крім наркотиків торгують мексиканські наркокартелі

Ви будете здивовані, проте наркокартелі Мексики вже кілька років заробляють мільярди доларів на експорті авокадо. "Фруктовий" досвід, скоріше за все, вони перейняли у сіцілійської мафії. Тій свого часу стати однією з найпотужніших злочинних організацій світу допомогли лимони.

Вони вирощувалися в Сіцілії з ХIХ сторіччя, а в 60-х роках минулого століття за своєю прибутковістю значно перевищували будь-які інші сільськогосподарські культури Європи. "Коза Ностра" швидко зрозуміла потенціал "лимонного бізнесу" і швидко взяла його під контроль. Мафіозі захищали "своїх" садівників від інших бандитів і злодіїв, допомагала їм з водою, купували весь урожай, причому за цілком прийнятною ціною, а також відвозили його в порт, звідки він вирушав спочатку у Велику Британію, а трохи пізніше – по всьому світу.

Так само в Мексиці наркокартелі взяли під свій контроль Мічоакан – єдиний у країні штат, якому дозволено експортувати до Сполучених Штатів авокадо. Мічоакан з його родючими вулканічними ґрунтами – ідеальне місце для вирощування цього фрукту.

Річ у тому, що попит на основний предмет наркоторгівлі – кокаїн у США почав знижуватися після того, як влада в низці американських штатів дозволила вирощувати марихуану. З'явилися у класичного наркотику та інші не менш серйозні конкуренти, наприклад, синтетичні наркотики. Тож наркокартелям довелось шукати інші джерела збільшення своїх прибутків. Одним з них став експорт авокадо.

За чверть століття експорт мічоаканських авокадо зріс до значних $2,8 млрд (2021). Цей фрукт дає скарбниці Мексики більше, ніж текіла та пиво – два дуже популярні продукти мексиканського експорту. 

У 2001–18 роках щорічне споживання авокадо в США зросло з 1 кг до трьох. 80% авокадо, що з'їдаються в Америці, надходять з Мексики. 

Читайте також:
Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ? Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ?
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів