USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

В Малі відбувся сплеск насилля щодо місцевих жителів після прибуття в країну ПВК "Вагнера"

Місцеві постійно потрапляють на допити до "білих солдатів"
Малі Вагнер

ПВК "Вагнер"

Джерело: відкриті джерела

В Малі після прибуття туди ПВК "Вагнера" стався сплеск насильства щодо мирних жителів, пише Associated Press з посиланням на дипломатів західних країн та правозахисників.

За даними видання, найманці прибули в країну понад рік тому. Офіційна причина – участь у придушенні повстання ісламських екстремістів. Однак насправді їх присутність по факту ще більше дестабілізує ситуацію в регіоні.

Історія

Ісламістське повстання в Малі триває вже понад десять років, воно посилилося після повстання туарегів у 2012 році на півночі країни. Тоді ж у 2012 році малійська армія повідомила, що взяла владу в країні. Деякі з угруповань терористів пов'язані з "Аль-Каїдою" та "Ісламською державою".

У 2021 році влада Малі після виходу з країни французьких військ найняла бійців ПВК "Вагнера" для підтримки порядку в країні.

У США стверджують, що бійці ПВК "Вагнера" працюють як мінімум у 25 африканських країнах, включаючи ЦАР, Малі, Лівію, Північний і Південний Судан, Мадагаскар, Анголу, Гвінею, Гвінею-Бісау, Мозамбік, Зімбабве та Республіку Конго.

Що відбувається в Малі

За даними проєкту Armed Conflict Location & Event Data, з грудня 2021 року в Малі було вбито понад дві тисячі мирних жителів. Щонайменше третина цих смертей, за даними видання, пов'язана з групою "Вагнера". За рік до цього загинуло всього 500 цивільних.

"Іноземні спостерігачі повідомляють, що їм регулярно надходять повідомлення про порушення прав людини в тих районах, де діє ПВК "Вагнера", – йдеться у статті.

Журналісти нагадують, що заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд наголошувала на тому, що ПВК "Вагнера" – небезпечні. За її словами, ПВК "Вагнера" закликала владу Малі відмовляти миротворцям у доступі до деяких районів країни. Підтримувати безпеку, за її словами, стає все важче, оскільки найманці, у тому числі "Вагнера" витісняють миротворців ООН.

"Їхні сили не зацікавлені у безпеці народу Малі, а натомість зацікавлені у власному збагаченні та пограбуванні країни", – цитує видання Нуланд.

А️втори публікації, з посиланням на правозахисні групи стверджують, що діяльність ПВК "Вагнера" в країні грає лише на руку терористам, оскільки ті використовують невдоволення громадськості для вербування до своїх лав.

Як докази журналісти наводять історію 29-річного пастуха Хаміду, якого разом із ще двома людьми заарештували та звинуватили у підтримці ісламських бойовиків. Пастуха замкнули у маленькій кімнаті, де били та допитували "білі солдати". ️Ще один зі співрозмовників видання Алу Діалло також розповідає, що до його села вторглася група "білих солдатів", які підпалили вдома та розстріляли тих, кого підозрювали у зв'язках з екстремістами. Діалло вдалося втекти, але військові підстрелили його 16-річного сина, а потім добили його, поки той лежав на землі.

"Вони (члени ПВК "Вагнера", – ред.) вбивають мирних жителів і своєю присутністю дають малійським силам безпеки "зелене світло", щоб діяти ще жорсткіше", – сказав експерт у галузі західноафриканської політики та безпеки Майкл Шуркін.

В той же час, як зазначає АР, голова служби безпеки Малі Алассан Майга наголошує, що ПВК "Вагнера" не працює в країні, а влада країни захищає своїх громадян "з дотриманням прав людини та норм міжнародного гуманітарного права".

АР також додає, що згідно зі звітом Центру боротьби з тероризмом при Військовій академії США, в Малі задіяно до тисячі найманців ПВК "Вагнера". Угруповання отримує близько 11 мільйонів доларів на місяць.

Читайте також:
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів