USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Пригожин відпустив на волю зеків, що дожили до кінця контракту з ПВК "Вагнера"

Злочинці, більшість з яких відбували свій термін за особливо тяжкі злочини, тепер опинилися на свободі
ПВК Вагнера
Джерело: відкриті джерела

Голова ПВК "Вагнера" Євген Пригожин провів "випускний" злочинцям, що дожили до закінчення контракту. Вони були набрані по тюрмах з усієї Росії для війни в Україні. Він заявив, що тепер суспільство і правоохоронні органи повинні ставитися до них "з повагою".

"Рекомендації" Пригожина варті особливої уваги. "Багато не бухаєте, наркотики не вживаєте, баб не ґвалтуєте", – підсумував він.

Можна було б списати цю фразу на специфічний зеківський гумор голови ПВК, якби не знати однієї важливої деталі: абсолютна більшість "контрактників" відбували покарання за особливо тяжкі злочини. А терміни ув'язнення деяких сягали ледь не десятків років. 

Як починалася історія із зеками з ПВК "Вагнера"

На початку липня 2022 року стало відомо, що в колоніях Санкт-Петербурга зеків почали вербувати в якості "добровольців" для війни в Україні в лавах ПВК "Вагнера". Тоді Пригожин обіцяв виплатити по 200 тисяч рублів та повну амністію, якщо зек доживе до кінця терміну контракту.

Наприкінці липня набір в'язнів у ПВК "Вагнера" розповсюдився по всій території Росії. Тоді вербовка відбувалась мінімум у півтора десятка колоній.

У вересні ПВК "Вагнера" поповнилось, щонайменше шістьма тисячами зеків.

Однак перші "успіхи" Пригожина пішли прахом, оскільки майже всі ув'язнені двох російських колоній загинули. Крім того, частина зеків після отримання зброї просто тікали або здавалися в полон. Дійшло навіть до показової "страти" зека-вагнерівця. Тоді було опубліковане відео, на якому чоловіку нібито розбивають голову кувалдою. 

Пізніше полонені зеки розповідали, що Пригожин обманув "контрактників", оскільки забезпечення ПВК було надзвичайно поганим, ніякого навчання не проводилося, і їх кидали в саме пекло передової. А тих, хто намагався чинити опір, – змушували копати собі могили, а потім розстрілювали.

Восени 2022 року Пригожин посилив вербовку зеків. Зокрема з колоній Сибіру і Далекого Сходу було "мобілізовано" щонайменше по 200 осіб з шести регіонів. Всі вони були кинуті на лінію фронту під Бахмутом, більша частина з яких там і загинула. 

За різними оцінками, Пригожин щомісяця витрачає на ПВК "Вагнера" приблизно 100 млн доларів. А кількісний склад його армії, станом на кінець грудня минулого року, за оцінками офіційного представника Ради національної безпеки США Джона Кірбі складав близько 50 тисяч найманців.

Що це нагадує

Це нагадує події майже 100-річної давнини. У 1943–1944 роках нацистська Німеччина почала втрачати контроль над ходом бойових дій. Саме тоді нацисти домовилися з різними злочинними угрупованнями, в тому числі й іноземними, щоб ті виконували за німців всю "брудну роботу".

Читайте також:
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal
Окупанти сформували добровольчий корпус, куди увійшли колишні вагнерівці Окупанти сформували добровольчий корпус, куди увійшли колишні вагнерівці
В британській розвідці розповіли про роль вагнерівців, які залишаються у Білорусі В британській розвідці розповіли про роль вагнерівців, які залишаються у Білорусі