USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Амазонії знайшли стародавні гравюри віком понад 2 тис. років

Ці малюнки були заховані під воду річки Негро, рівень води в якій нещодавно став найнижчим більш ніж за століття
заховані малюнки
Заховані малюнки
Джерело: відкриті джерела

Останнім часом у деяких районах Амазонки спостерігалася сильна посуха, що спричинило різке падіння рівня води в річках, у результаті чого на берегах річок виявили скельні утворення. Ці скелі прикрашені різьбленням, що зображує людські фігури, вік яких може становити близько 2 тис. років, пише Phys.org.

Лівія Рібейро, яка вже 27 років живе в головному місті Амазонії – Манаусі, була здивована цим відкриттям.

"Я була вражена, коли побачила різьблення. Попри те, що я прожила тут усі ці роки, ніколи не бачила нічого подібного. Хоча різьблення справді чудове, воно змушує мене замислитися про майбутнє цієї річки. Чи буде Амазонка взагалі існувати тут через десять років?" – розповіла вона.

За даними видання, ці малюнки були заховані під воду річки Негро, рівень води в якій нещодавно став найнижчим більш ніж за століття. Попри те, що багатьох тішить цей погляд у минуле, є й побоювання: поява цих висічок – "суворе нагадування про зміну довкілля".

Значущість різьблених робіт

Розгалужена мережа річок Амазонки має вирішальне значення для транспортування та розподілу постачання різного продовольства. Нещодавня посуха вплинула на ці водні шляхи, внаслідок чого багато районів пересохли, а судна опинилися на мілині. Експерти вважають, що кліматична модель Ель-Ніньо в поєднанні з ширшими наслідками зміни клімату є причиною посилення посушливого сезону цього року.

Водночас співробітник Бразильського інституту історичної спадщини Жайме Олівейра говорить про значущість цих різьблених робіт, уточнюючи, що вперше їх знайшли у 2010 році під час менш сильної посухи.

Розташовані на тлі густих джунглів і річки Негро, що протікає поруч, гравюри зображують переважно людські обличчя. Деякі з них прямокутні, інші – овальні, на деяких зображені різні емоції. Олівейра порівнює ці стародавні твори з сучасним мистецтвом, кажучи, що вони передають емоції та почуття.

А історик Беатріс Карнейро вважає, що ця пам'ятка дає безцінну інформацію про перших жителів регіону, яка досі не була глибоко вивчена. Науковиця звертає увагу на іронію в ситуації, що склалася.

"Сумно, що через посуху, що посилюється, ці гравюри знову стали відомі. В ідеалі вода знову підніметься, і вони залишаться під водою, що природно збереже їх краще, ніж будь-які наші зусилля", – додала Карнейро.

Раніше

До речі, колекція "Скіфського золота", яку виставили в музеї в Нідерландах у той час, коли Росія окупувала Крим у 2014 році, вже найближчим часом повернеться в Україну.  Про це заявив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

"МКІП спільно з партнерами з Нідерландів проводить ряд заходів, які спрямовані на щонайшвидше повернення колекції артефактів в Україну", – зазначив Карандєєв. 

Теги: наука
Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів