USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Скіфське золото" найближчим часом повернеться в Україну, – Мінкульт

До того ж в Україну повернули 14 історичних артефактів, які росіяни викрали з ТОТ
В Україну повернули 14 цінних історичних артефактів, викрадених росіянами
В Україну повернули 14 цінних історичних артефактів, викрадених росіянами
Джерело: Мінкульт

Колекція "Скіфського золота", яка була виставлена в музеї в Нідерландах у той час, коли Росія окупувала Крим у 2014 році, вже найближчим часом повернеться в Україну.  Про це заявив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

"МКІП спільно з партнерами з Нідерландів проводить ряд заходів, які спрямовані на щонайшвидше повернення колекції артефактів в Україну", – зазначив Карандєєв. 

Додамо, що судові баталії навколо скарбів тривали майже дев'ять років. Раніше Верховний суд повністю відмовив у касаційній скарзі музеїв окупованого Росією Криму і залишив в силі рішення апеляції, яке задовольнило усі вимоги України.

"9 червня Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення повернути "Кримське золото" Україні. Він підтвердив рішення апеляції дворічної давності на користь Києва", – уточнили у Мінкульті.

Новини за темою: Повернення "скіфського золота": Україна хоче отримати колекцію без сплати нідерландському музею за її зберігання

Повернення культурних цінностей

До того ж Україна змогла повернути 14 культурних цінностей, які були викрадені російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій. Артефакти намагалися незаконно ввезти на територію США. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

У переліку – стародавня зброя від часів енеоліту до середньовіччя.

"Можна образно сказати, що в Україну надійшла партія зброї. Це древня зброя від часів енеоліту до середньовіччя. Міністерством прийнято рішення передати на тимчасове зберігання 14 артефактів Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра", а потім МКІП визначить місце їх експонування", – сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Предмети археології передала американська сторона посольству України в США. Потім МЗС доставило їх в Україну й передало представникам Мінкульту. 

Тепер дослідники мають з’ясувати походження цих предметів.

Які ще предмети вдалося повернути Україні?

В Мінкульті повідомили, що протягом 2022 року його співробітники активно співпрацювали зі Службою зовнішньої розвідки України щодо ідентифікації предметів археології, які були затримані Митно-прикордонною службою Сполучених Штатів.

"За цей час американська сторона затримала понад 20 відправлень з предметами археології. Вони можуть походити з території України та незаконно ввозилися на територію США", – наголосили у відомстві.

Також там нагадали, що на початку березня 2023 року американська сторона передала Україні крем’яну сокиру періоду пізнього енеоліту – ранньої бронзи, дві залізні шаблі та залізний меч доби середньовіччя.

У вересні 2023 року під час візиту президента України Володимира Зеленського до США було передано ще низку археологічних предметів. Церемонія повернення культурних цінностей, викрадених із тимчасово окупованих територій України, відбулася у Вашингтоні.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням