USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Уродженець Бердичева став вагнерівцем. За бої проти ЗСУ під Бахмутом йому повідомили про підозру

Зрадник хизувався у соцмережах статусом вагнерівця
зрадник
Зрадник
Джерело: Житомирська обласна прокуратура

За процесуального керівництва прокурора Житомирської обласної прокуратури уродженцю міста Бердичева повідомили про підозру в державній зраді та участі у воєнізованому збройному формуванні держави-агресора, яке веде бойові дії проти Збройних сил України на тимчасово окупованій території країни. Слідство встановило, що тяжкі злочини проти основ національної безпеки України скоїв 29-річний житель Бердичева.

Свого часу злочинець мав проблеми із законом в Україні, тому після одруження змінив прізвище та виїхав на Росію. Там також опинився за ґратами, звідки у листопаді 2022 року пішов служити до ПВК "Вагнер".

"Після повномасштабного збройного вторгнення Росії у складі ворожого воєнізованого формування був передислокований на тимчасово окуповану територію України. Підозрюваний з лютого по травень минулого року активно протистояв Силам оборони України. Безпосередньо брав участь у запеклих боях, які вагнерівці вели проти українських захисників на території Донецької області, зокрема, у гарячих зіткненнях під Бахмутом", – йдеться у повідомленні.

Зрадник хизувався у соцмережах статусом вагнерівця та в онлайн-спілкуванні обіцяв приятелям-землякам незабаром прийти у Бердичів разом із ПВК "Вагнер".

Новини за темою: РФ посилює контроль над ПВК "Вагнер"

Досудове розслідування проводить УСБУ в Житомирській області. Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Куди перекинули найманців?

Частину найманців ПВК "Вагнер", які дислокувалися в Білорусі, могли перекинути в Малі, інформує моніторингова група "Беларускі Гаюн".

За даними аналітиків, за листопад минулого року до країни прилітало щонайменше два борти, пов'язані з вагнерівцями.

"Транспортний літак Іл-76 (RA-76370) російської вантажної авіакомпанії Abakan Air пробув у Білорусі понад добу", – йдеться в повідомленні.

Там зазначають, що сам приліт на аеродром "Бобруйськ" – вельми рідкісна подія, не кажучи вже про те, що це найближчий аеродром до табору ПВК "Вагнер" у с. Ціль. По-друге, цікавий подальший маршрут борту – через Туніс він полетів до Малі.

Новини за темою: ПВК "Вагнер" переходить під керівництво Росгвардії, а в Пермі вже набирають добровольців, – росЗМІ

До того ж, за інформацією ЗМІ, також у Малі дислокується близько тисячі найманців ПВК "Вагнер", які допомагають місцевій військовій хунті. У провагнерівських каналах можна знайти чимало фото/відео з їхньою участю в бойових діях у цій країні.

Раніше ми повідомляли, що Кремль, залучивши ПВК "Вагнер", заробив понад 2,5 млрд доларів на торгівлі африканським золотом після початку повномасштабного вторгнення диктатора Володимира Путіна в Україну в лютому 2022 року. Про це йдеться у розслідуванні групи The Blood Gold Report.

Зазначається, у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) підставна компанія "Вагнера" отримала ексклюзивні права на шахту Ндассіма – найбільшу золоту шахту в країні – в обмін на підтримку авторитарного режиму.

Читайте також:
На Житомирщині чоловік застрелив дружину через ревнощі На Житомирщині чоловік застрелив дружину через ревнощі
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Кусала дитину, щоб не плакала: У Бердичеві жінка катувала свою піврічну доньку Кусала дитину, щоб не плакала: У Бердичеві жінка катувала свою піврічну доньку