USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

У Житомирі та Вінниці майже не вимикають світло: У чому причина

У Житомирі є велика сонячна електростанція потужністю 50 мегаватів
світло енергетики
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Житомирі та Вінниці майже не вимикають світло. Про це розповів міський голова Житомира Сергій Сухомлин та заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний, передає "Економічна правда".

Як пояснює Сухомлин, причина в тому, що у Житомирі є власна генерація на базі комунальних підприємств, а саме – велика сонячна електростанція потужністю 50 мегаватів на околиці.

У Вінниці світло вимикають частіше, ніж у Житомирі. Правда, не на довго – по дві-три години на добу, тоді як у Києві – понад 12 годин. Там стабільнішій подачі електрики сприяють децентралізовані елементи генерації.

Зазначається, що секрет успіху цих міст:

  • децентралізація: Замість того, щоб покладатися на одну велику електростанцію, Житомир та Вінниця інвестували у розподілені джерела генерації, такі як сонячні електростанції (СЕС) та когенераційні установки. Це робить енергосистему більш стійкою до ударів та перебоїв;
  • "зелена" енергетика: СЕС не лише забезпечують чисту та екологічну енергію, але й дають змогу економити кошти на традиційних джерелах енергії. Крім того, вони можуть працювати автономно, що робить їх незалежними від централізованої мережі;
  • залучення коштів: Житомир та Вінниця успішно залучили кошти з різних джерел, включаючи місцеві бюджети, державні програми та міжнародні гранти, для фінансування своїх проектів з "зеленої" енергетики.

Яка ситуація зі світлом в Україні сьогодні?

Сьогодні, 18 липня, обленерго застосовують обмеження споживання протягом всієї доби. Проте аномальна спека ускладнює роботу обладання. Через це можуть виникати технічні збої в його роботі.

З 08:00 до 22:00 застосовані чотири черги відключень у м. Київ, Київській, Черкаській, Чернігівській, Житомирській, Харківській, Полтавській, Сумській, Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Кіровоградській областях. В інших областях обмеження діють згідно з анонсованим розкладом: з 16:00 до 22:00 – чотири черги, в інші години – три черги.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС