USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Частину вагнерівців могли вивезти з Білорусі: Куди перекинули найманців

За місяць до Білорусі прилітало щонайменше два літаки, пов'язані з найманцями
Малі Вагнер
Джерело: Укрінформ

Частину найманців ПВК "Вагнер", які дислокувалися в Білорусі, могли перекинути в Малі, інформує моніторингова група "Беларускі Гаюн".

За даними аналітиків, за останній місяць до країни прилітало щонайменше два борти, пов'язані з вагнерівцями.

"Транспортний літак Іл-76 (RA-76370) російської вантажної авіакомпанії Abakan Air пробув у Білорусі понад добу", – йдеться в повідомленні.

Там зазначають, що сам приліт на аеродром "Бобруйськ" – вельми рідкісна подія, не кажучи вже про те, що це найближчий аеродром до табору ПВК "Вагнер" у с. Ціль. По-друге, цікавий подальший маршрут борту – через Туніс він полетів до Малі.

Новини за темою: ПВК "Вагнер" переходить під керівництво Росгвардії, а в Пермі вже набирають добровольців, – росЗМІ

За інформацією ЗМІ, саме в Малі дислокується близько 1000 найманців ПВК "Вагнер", які допомагають місцевій військовій хунті. У провагнерівських каналах можна знайти чимало фото/відео з їхньою участю в бойових діях у цій країні.

"Є всі підстави вважати, що приліт літака Іл-76 був пов'язаний із діяльністю ПВК "Вагнер". Не виключено, що літак здійснював перевезення найманців із Білорусі до Малі. І так, це перший зафіксований рейс такого плану, який дійсно міг вивезти якусь кількість найманців із Білорусі в Африку", – зазначає "Гаюн".

Також там повідомили, що 31 жовтня в аеропорт "Гомель" із Санкт-Петербурга прилітав один із літаків, пов'язаних із ПВК "Вагнер", – Beech C90GTi King Air. Його ще називають "борт Пригожина".

Літак пробув в аеропорту 6 годин і 50 хвилин. І на поточний момент мета його прильоту невідома.

Вагнерівці в Малі

Як відомо, найманці беруть участь у конфлікті на території Малі. Там вони воюють на боці керівництва країни проти ісламістів і сепаратистів.

За даними проєкту Armed Conflict Location & Event Data, з грудня 2021 року в Малі було вбито понад дві тисячі мирних жителів. Щонайменше третина цих смертей, за даними видання, пов'язана з групою "Вагнера".

А️втори публікації, з посиланням на правозахисні групи стверджують, що діяльність ПВК "Вагнера" в країні грає лише на руку терористам, оскільки ті використовують невдоволення громадськості для вербування до своїх лав.

Новини за темою: На тлі проблем із новим керівництвом. ПВК "Вагнер" повернулася на фронт під егідою Міноборони РФ, – ISW

Ісламістське повстання в Малі триває вже понад десять років, воно посилилося після повстання туарегів у 2012 році на півночі країни. Тоді ж у 2012 році малійська армія повідомила, що взяла владу в країні. Деякі з угруповань терористів пов'язані з "Аль-Каїдою" та "Ісламською державою".

У 2021 році влада Малі після виходу з країни французьких військ найняла бійців ПВК "Вагнера" для підтримки порядку в країні.

У США стверджують, що бійці ПВК "Вагнера" працюють як мінімум у 25 африканських країнах, включаючи ЦАР, Малі, Лівію, Північний і Південний Судан, Мадагаскар, Анголу, Гвінею, Гвінею-Бісау, Мозамбік, Зімбабве та Республіку Конго.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка