USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Частину вагнерівців могли вивезти з Білорусі: Куди перекинули найманців

За місяць до Білорусі прилітало щонайменше два літаки, пов'язані з найманцями
Малі Вагнер
Джерело: Укрінформ

Частину найманців ПВК "Вагнер", які дислокувалися в Білорусі, могли перекинути в Малі, інформує моніторингова група "Беларускі Гаюн".

За даними аналітиків, за останній місяць до країни прилітало щонайменше два борти, пов'язані з вагнерівцями.

"Транспортний літак Іл-76 (RA-76370) російської вантажної авіакомпанії Abakan Air пробув у Білорусі понад добу", – йдеться в повідомленні.

Там зазначають, що сам приліт на аеродром "Бобруйськ" – вельми рідкісна подія, не кажучи вже про те, що це найближчий аеродром до табору ПВК "Вагнер" у с. Ціль. По-друге, цікавий подальший маршрут борту – через Туніс він полетів до Малі.

Новини за темою: ПВК "Вагнер" переходить під керівництво Росгвардії, а в Пермі вже набирають добровольців, – росЗМІ

За інформацією ЗМІ, саме в Малі дислокується близько 1000 найманців ПВК "Вагнер", які допомагають місцевій військовій хунті. У провагнерівських каналах можна знайти чимало фото/відео з їхньою участю в бойових діях у цій країні.

"Є всі підстави вважати, що приліт літака Іл-76 був пов'язаний із діяльністю ПВК "Вагнер". Не виключено, що літак здійснював перевезення найманців із Білорусі до Малі. І так, це перший зафіксований рейс такого плану, який дійсно міг вивезти якусь кількість найманців із Білорусі в Африку", – зазначає "Гаюн".

Також там повідомили, що 31 жовтня в аеропорт "Гомель" із Санкт-Петербурга прилітав один із літаків, пов'язаних із ПВК "Вагнер", – Beech C90GTi King Air. Його ще називають "борт Пригожина".

Літак пробув в аеропорту 6 годин і 50 хвилин. І на поточний момент мета його прильоту невідома.

Вагнерівці в Малі

Як відомо, найманці беруть участь у конфлікті на території Малі. Там вони воюють на боці керівництва країни проти ісламістів і сепаратистів.

За даними проєкту Armed Conflict Location & Event Data, з грудня 2021 року в Малі було вбито понад дві тисячі мирних жителів. Щонайменше третина цих смертей, за даними видання, пов'язана з групою "Вагнера".

А️втори публікації, з посиланням на правозахисні групи стверджують, що діяльність ПВК "Вагнера" в країні грає лише на руку терористам, оскільки ті використовують невдоволення громадськості для вербування до своїх лав.

Новини за темою: На тлі проблем із новим керівництвом. ПВК "Вагнер" повернулася на фронт під егідою Міноборони РФ, – ISW

Ісламістське повстання в Малі триває вже понад десять років, воно посилилося після повстання туарегів у 2012 році на півночі країни. Тоді ж у 2012 році малійська армія повідомила, що взяла владу в країні. Деякі з угруповань терористів пов'язані з "Аль-Каїдою" та "Ісламською державою".

У 2021 році влада Малі після виходу з країни французьких військ найняла бійців ПВК "Вагнера" для підтримки порядку в країні.

У США стверджують, що бійці ПВК "Вагнера" працюють як мінімум у 25 африканських країнах, включаючи ЦАР, Малі, Лівію, Північний і Південний Судан, Мадагаскар, Анголу, Гвінею, Гвінею-Бісау, Мозамбік, Зімбабве та Республіку Конго.

Читайте також:
Не мовчатиму про страждання в Газі, - Гарріс закликає Нетаньягу до припинення вогню Не мовчатиму про страждання в Газі, - Гарріс закликає Нетаньягу до припинення вогню
НАТО хоче створити до 50 бригад для захисту від нападу РФ НАТО хоче створити до 50 бригад для захисту від нападу РФ
Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою
Заяви Білорусі про Заяви Білорусі про "напругу" на кордоні з Україною можуть бути провокацією РФ, – ЦПД