USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Укрексімбанк просить суд визнати МАУ банкрутом: Борги авіакомпанії Коломойського становлять понад 20 мільярдів гривень

Останні місяці триває розпродаж майна компанії
літак МАУ
Джерело: відкриті джерела

"Державний експортно-імпортний банк України" (Укрексімбанк) звернувся до Господарського суду Києва із заявою про визнання банкрутом авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ), яка належить Ігорю Коломойському. До війни вона була найбільшою в Україні. Наразі її борги становлять понад 20 мільярдів гривень. Про це передає Forbes.

Зазначається, що 31 жовтня Господарський суд Києва зареєстрував позов Укрексімбанка про визнання банкрутства авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України". За даними Опендатабот, загальний борг МАУ за підсумками 2022 року становить 20,5 мільярдів гривень.

Наразі у справі призначено склад суду: суддю Івченко А.М. 

Господарський суд Києва зареєстрував позов "Укрексімбанка" про визнання банкрутства авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України"
Джерело: Forbes

Що зараз відбувається в авіакомпанії? 

За даними видання, останні місяці триває розпродаж майна компанії.

"Зокрема, на аукціонах державного підприємства СЕТАМ станом на 26 жовтня вже пішли з молотка логотип авіакомпанії (за 3300 доларів) та левові частки у двох найцінніших активах – хендлінговій компанії "Інтеравіа" (за близько 1 мільйон доларів) та ремонтній "МАУтехнік" (за 5 мільйонів доларів). Їх придбали маловідомі власники", – уточнюють автори.

Майно МАУ розпродають дешевше ринку, що може свідчити про підготовку до оголошення про банкрутство авіакомпанії вже до кінця цього року. Про це повідомили виданню кілька співрозмовників, що працювали топменеджерами авіакомпанії останні кілька років.

"З осені 2022-го МАУ не здійснила жодного рейсу через несплату рахунків. У березні профільне видання Avianews зафіксувало передачу літаків із флоту МАУ до парку іншого перевізника – "Роза Вітрів" (Windrose). У інтерв’ю LIGA.net у серпні 2020 року СЕО "Роза Вітрів" Володимир Каменчук підтверджував співпрацю зі структурами Коломойського", – зазначають у Forbes.

Що відомо про власників МАУ?

Також автори додають, що останні кілька років між акціонерами авіакомпанії МАУ Ароном Майбергом та Ігорем Коломойським тривав корпоративний конфлікт, який проявився у грудні 2021 року.

"Тоді Арон Майберг розказав Forbes про невдалі спроби звільнити Євгена Дихне. У вересні 2022 року Дихне пішов із авіакомпанії по закінченні трирічного контракту", – йдеться у публікації.

Після цього посаду президента МАУ обійняв колишній фінансовий директор аеропорту Бориспіль Кирило Звонарьов. А вже на початку лютого 2023 року авіакомпанію очолила головна фінансистка Ганна Борисоннік. За інформацією кількох джерел Forbes, вона повʼязана зі структурами неформальної групи "Приват", що належить Ігорю Коломойському.

"Навесні 2023 року Майберг вийшов із засновників МАУ, а також пішов з наглядової ради авіаперевізника, повідомив він Forbes в жовтні 2023 року", – наголошують автори.

Відтак компанія залишилася під контролем Ігоря Коломойського.  

Справа Коломойського

На початку вересня Ігорю Коломойському повідомили про підозру у заволодінні понад 9,2 млрд гривень ПриватБанку.

Згодом Коломойський отримав нову підозру. За даними слідства, у період з 2013-го по 2014 рік олігарх незаконно заволодів 5,8 млрд гривень. Для цього він створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером.

З того часу Коломойський залишається в СІЗО. Київський апеляційний суд відхилив апеляцію, яку подавали адвокати українського бізнесмена.

Читайте також:
Коломойському оголосили підозру в організації замовного вбивства Коломойському оголосили підозру в організації замовного вбивства
Батьків, у яких є борги за несплату аліментів, позбавили права на відстрочку від мобілізації Батьків, у яких є борги за несплату аліментів, позбавили права на відстрочку від мобілізації
У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає
В Україні боржники платять 6 копійок з кожної гривні боргу, – дані за 2023 рік В Україні боржники платять 6 копійок з кожної гривні боргу, – дані за 2023 рік