USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Україна домовилася з власниками єврооблігацій про відстрочку виплат за зовнішнім боргом

Це дозволить зекономити 11,4 млрд доларів на обслуговуванні боргу протягом наступних трьох років
Облігації

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Україні вдалося домовитися з Комітетом власників єврооблігацій України щодо реструктуризації суверенних боргових цінних паперів, випущених на міжнародних ринках капіталу. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Прем’єр назвав таке рішення відновленням "боргової стійкості". Очільник Кабміну також пояснив, що це дозволить зекономити 11,4 млрд доларів на обслуговуванні боргу протягом наступних трьох років та 22,75 млрд - до 2033 року.

"Так зможемо вивільнити ресурси на нагальні потреби: нашу оборону, соціальний захист та відновлення", - зауважив Шмигаль.

У Міністерстві фінансів додали, що нині Україна планує здійснити угоду з реструктуризації якнайшвидше, за умови готовності документації.

Зокрема, договір передбачатиме, що чинні єврооблігації в обігу обміняють на пакет нових із номінальним зниженням вартості боргу на 37% на початковому етапі та зниженням чистої приведеної вартості боргу на близько 60%. Уже після завершення реструктуризації строк погашення єврооблігацій мають продовжити.

І перше погашення на суму 1,172 мільярда доларів відбудеться через п'ять років - у 2029. Далі випустять нові єврооблігації з погашенням у 2039, 2034, 2035 і 2036 роках.

"Після місяців переговорів та наполегливої роботи з приватними кредиторами, МВФ та офіційними кредиторами, досягли принципових домовленостей з Комітетом власників єврооблігацій щодо комплексної реструктуризації нашого зовнішнього державного комерційного боргу. Це важливий крок для забезпечення бюджетної стабільності та збереження фінансових ресурсів України, необхідних для продовження фінансування нашої оборони", - прокоментував угоду міністр фінансів  України Сергій Марченко.

Раніше

На початку червня повідомлялося, що Міністерство фінансів України проводило переговори про реструктуризацію з власниками єврооблігацій, зокрема про часткове списання боргу.

Зазначимо, з 10 серпня 2022 року Україна одержала згоду власників 13 випусків її єврооблігацій на загальну суму, еквівалентну 22,6 млрд доларів, а також двох випусків єврооблігацій під держгарантії приблизно на 1,5 млрд доларів, на відтермінування виплат відсотків і основної суми боргу за ними на 24 місяці. Тоді реструктуризація не передбачала списання боргу.

Однак уже з середини весни 2024 року ринок очікував пропозиції Мінфіну про нову реструктуризацію комерційного боргу за єврооблігаціями. А їхні власники формували спеціальний комітет напередодні майбутніх переговорів.

Нагадаємо, єврооблігації – це боргові цінні папери, емітовані державою або корпоративним емітентом в іноземній валюті (долар, євро). Є різні строки погашення, але здебільшого єврооблігації розміщуються на тривалий термін.

Читайте також:
Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд
Україна не зможе за допомогою ATACMS знищити більшість військової авіації РФ, – Білий дім Україна не зможе за допомогою ATACMS знищити більшість військової авіації РФ, – Білий дім
Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв
Встановив світовий рекорд: Плавець Трусов завоював на Паралімпіаді золото для України Встановив світовий рекорд: Плавець Трусов завоював на Паралімпіаді золото для України