USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Україна розраховує на часткове списання боргу під час реструктуризації євробондів

Мінфін проводить переговори з кредиторами
Євробонди
Джерело: відкриті джерела

Міністерство фінансів України продовжує переговори про реструктуризацію з власниками єврооблігацій, зокрема про часткове списання боргу, найближчим часом переговори будуть публічними. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час виступу у Верховній Раді.

Він заявив, що найближчим часом ці переговори будуть публічними.

"Ми зараз проводимо переговори з кредиторами з приводу реструктуризації і, зокрема, це передбачає часткове списання боргів. Тому очікуйте новин", – заявив Марченко.

Передісторія

Україна 10 серпня 2022 року одержала згоду власників 13 випусків її єврооблігацій на загальну суму, еквівалентну 22,6 млрд доларів, а також двох випусків єврооблігацій під держгарантії приблизно на 1,5 млрд доларів, на відтермінування виплат відсотків і основної суми боргу за ними на 24 місяці. Тоді реструктуризація не передбачала списання боргу.

Ринок із середини весни 2024 року очікує пропозиції Мінфіну про нову реструктуризацію комерційного боргу за єврооблігаціями. Їхні власники вже сформували спеціальний комітет напередодні майбутніх переговорів.

"Укрзалізниця" домовилась про відтермінування виплат за євробондами на два роки

У грудні минулого року "Укрзалізниця" успішно завершила процедуру голосування холдерів за реструктуризацію виплат по двох випусках єврооблігацій на загальну суму 895 млн доларів.

Холдери прийняли пропозиції компанії – аналогічно суверенному боргу виплати по процентах та основному боргу перенесені на два роки.

Погашення за єврооблігаціями, які були випущені у 2019 році, з 2024-го перенесли на 2026 рік, а випущених у 2021-му – з 2026 року на 2028-й відповідно.

Що таке євробонди?

Євробонди – це облігації, випущені в валюті, що є іноземною. 

В основному позичальниками, що випускають євробонди, виступають уряди, корпорації, міжнародні організації, зацікавлені в одержанні коштів на тривалий термін (від 7 до 40 років). Розміщуються євробонди інвестиційними та комерційними банками. Вони є одним з найнадійніших фінансових інструментів. Тому основними їхніми покупцями є інституційні інвестори: страхові та пенсійні фонди, інвестиційні компанії.

Приставка "євро" в даний час – данина традиції, оскільки перші єврооблігації з'явилися в Європі, торгівля ними здійснюється в основному там же.

Читайте також:
Через борги міжнародні резерви України скоротилися на 1,1 млрд доларів, – Нацбанк Через борги міжнародні резерви України скоротилися на 1,1 млрд доларів, – Нацбанк
Україна висувала власні умови щодо виділення 50 мільярдів доларів від G7, – Мінфін Україна висувала власні умови щодо виділення 50 мільярдів доларів від G7, – Мінфін
На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету
Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу