USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україну чекає важкий рік у війні з Росією, підтримка США життєво важлива, – глава ЦРУ

Вільям Бернс вважає, що Путін відновлює оборонне виробництво Росії за допомогою найважливіших компонентів з Китаю
Бернс
Джерело: відкриті джерела

На Україну чекає важкий рік у війні з Росією. Припинення американської допомоги Києву було б помилкою "історичного масштабу". Про це заявив директор ЦРУ Вільям Бернс.

"Цей рік, ймовірно, стане важким на полі бою в Україні, випробуванням на витривалість, наслідки якого вийдуть далеко за межі героїчної боротьби країни за збереження своєї свободи та незалежності", – написав він.

На думку Бернса, епоха після холодної війни остаточно добігла кінця в той момент, коли Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року.

"Більшу частину останніх двох десятиліть я провів, намагаючись зрозуміти пальну суміш невдоволення, амбіцій та невпевненості, яку втілює в собі президент Росії Володимир Путін. Я зрозумів одну річ: завжди було б помилкою недооцінювати його прагнення контролювати Україну та її вибір. Без цього контролю, на його думку, Росія не може бути великою державою, а він – великим російським лідером", – написав колишній посол США у Москві.

Новини за темою: Росіяни захопили село Крохмальне Харківської області, окупанти наступають на Куп'янському напрямку

Стратегія Путіна

Бернс зазначив, що путінська війна вже стала провалом для Росії на багатьох рівнях.

"Його початкова мета – захопити Київ і підпорядкувати Україну – виявилася дурною та ілюзорною. Його армія зазнала величезних збитків. Щонайменше 315 тисяч російських солдатів були вбиті або поранені, дві третини довоєнних танкових запасів Росії були знищені, а хвалена десятирічну програму військової модернізації було зведено нанівець", – додав він.

При цьому Бернс вважає, що Путін відновлює оборонне виробництво Росії за допомогою найважливіших компонентів з Китаю, а також озброєнь та боєприпасів з Ірану та Північної Кореї і продовжує робити ставку на те, що час на його боці, що він зможе розчавити Україну та виснажити її західних союзників.

"Завдання України полягає в тому, щоб зруйнувати зарозумілість Путіна і продемонструвати високу ціну продовження конфлікту для Росії, не лише домагаючись прогресу на лінії фронту, але й завдаючи глибших ударів у тилу і домагаючись стійких успіхів у Чорному морі", – написав Бернс.

За його словами, у цій ситуації Путін може знову зайнятися брязканням ядерної зброї, "і було б безглуздо повністю ігнорувати ризики ескалації, але й було б так само безглуздо зайве роздмухувати їх".

Новини за темою: У США прогнозують новий контрнаступ України не раніше ніж за два роки, - ЗМІ

Як врятуватися

Глава ЦРУ вважає, що "російська економіка переживає довгострокові невдачі і країна вирішує свою долю як економічного васала Китаю". Роздуті амбіції Путіна мали неприємні наслідки і в іншому сенсі: вони спонукали НАТО стати більшими і сильнішими. За його словами, ключ до успіху полягає у збереженні західної допомоги Україні.

"Це відносно скромна інвестиція, що становить менше ніж 5% оборонного бюджету США, що приносить значну геополітичну віддачу для Сполучених Штатів і значну віддачу для американської промисловості", – зазначив Бернс.

Глава ЦРУ уточнив, що збереження поставок зброї зміцнить позиції України, якщо з'явиться можливість серйозних переговорів. Це дає шанс забезпечити довгострокову перемогу Україні та стратегічний програш Росії. Україна могла б захистити свій суверенітет і відновитись, тоді як Росії доведеться нести постійні витрати дурості Путіна. Для Сполучених Штатів вийти з конфлікту у цей вирішальний момент та припинити підтримку України було б помилкою історичного масштабу.

Китай і Тайвань

Бернс також сказав, що підтримка України стала несподіванкою для Китаю, схильного розглядати Сполучені Штати як державу, що "перебуває в занепаді", і надішле "важливий сигнал про рішучість США, яка допоможе Тайваню".

"Одним із найнадійніших способів відродити сприйняття китайцями американської безпорадності та розпалити китайську агресивність – це відмовитися від підтримки України", – наголосив він.

Втрати РФ

Російська армія з початку вторгнення в Україну втратила вбитими та пораненими близько 315 тисяч людей. Знищено дві третини танкових запасів Москви.

Бернс зазначив, що путінська війна вже стала провалом для Росії на багатьох рівнях.

"Його початкова мета – захопити Київ і підпорядкувати Україну – виявилася дурною та ілюзорною. Його армія зазнала величезної шкоди. Щонайменше 315 тисяч російських солдатів були вбиті або поранені, дві третини довоєнних танкових запасів Росії були знищені, а хвалена десятирічна програма військової модернізації було зведено нанівець", – сказав він.

При цьому Бернс вважає, що Путін відновлює оборонне виробництво Росії за допомогою найважливіших компонентів з Китаю, а також озброєнь та боєприпасів з Ірану та Північної Кореї і продовжує робити ставку на те, що час на його боці, що він зможе розчавити Україну та виснажити її західних прихильників.

Нагадаємо, ресурс DeepState підбив підсумки бойових дій за 2023 рік. Видання повідомило, що нас чекає у всіх сенсах важкий 2024 рік. Ворог виправив чимало помилок за цей рік. Ми ж поки відстаємо. Найближчими місяцями багато чого вирішуватиме FPV дрон та методи боротьби з ним. Озвучена головнокомандувачем стратегія завдавати максимальних втрат ворогу є єдиною правильною. Як і збереження життів наших бійців, резюмували аналітики DeepState.

Раніше ми повідомляли, що Росія може планувати великий наступ на фронті в Україні влітку 2024 року. Не виняток повторна спроба захоплення Харкова чи навіть Києва. 

Хоча при цьому глава української розвідки заявив, що нині наступальна операція РФ в Україні триває, проте на початку весни вона вичерпається повністю.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат