USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росіяни захопили село Крохмальне Харківської області, окупанти наступають на Куп'янському напрямку

Зокрема тривають активні наступальні дії РФ по всій смузі оперативного угруповання військ "Хортиця"
Окупанти, війська РФ

Російські військові 

Джерело: відкриті джерела

Російські загарбники не залишили планів наступати на фронті в Україні – на Бахмутському, Куп'янському та Лиманському напрямах. Ворог намагається атакувати від Куп'янська Харківської області до Нью-Йорка Донецької області. Про це в ефірі телемарафону розповів начальник служби зав'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо.

"Ворог від своїх намірів наступати не відмовився. Продовжує активний наступ, активні наступальні дії по всій смузі оперативного угруповання військ "Хортиця" – від Куп’янська аж до Нью-Йорка. Намагається атакувати, намагається просуватися, кидає свіжі сили, не зважає на втрати, навіть на людські", – уточнив він.

Як зазначив спікер, лише з початку цього місяця станом на 20 січня на цій ділянці фронту було знищено 120 ворожих танків, 218 ББМ та 188 гармат і мінометів різних калібрів.

"З 1 по 20 січня загалом 7055 було вбито чи поранено в смузі відповідальності "Хортиця", – додав Фітьо.

Захоплення РФ Крохмального

Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що російські війська нещодавно просунулися вздовж лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна. Геолокаційні знімки, опубліковані 20 січня, показують, що російські війська захопили Крохмальне Харківської області (20 км на північний захід від Сватового).

А український ресурс DeepState заявив, що на Куп'янському напрямі росіяни захопили Крохмальне та всі східні околиці села. Аналітики пишуть, що росіяни останнім часом стягували війська в район Куп'янська, проводили перегрупування і навіть залучили додаткові сили ще одного армійського корпусу: "Тепер цей удар прямує на бійців Сил оборони".

На Сватівському відрізку ворог виявляє значну активізацію біля Нововодяного. Продовжуються сутички на схід від Тернів і поблизу Діброви. Росіяни просунулися на південь від Авдіївки, на південь від Кам'янки, на схід від Георгіївки та на південь від Урожайного.

Захоплення окупантами Крохмального у Куп'янському районі Харківської області – тимчасове явище

За словами начальника служби зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо, для РФ така ситуація дозволяє виправдати втрату більше ніж 7 тисяч військових з початку року.

"Крохмальне, щоб ви розуміли, – це був населений пункт, де проживало 45 осіб до початку широкомасштабної війни. Будемо говорити – це п'ять будинків. Ці п'ять будинків були зруйновані агресором", – розповів він.

За словами спікера, відповідно наша основна мета – це вберегти життя українських захисників, їхні позиції були переміщені на підготовлені до цього часу запасні позиції, де вони зараз тримають оборону.

"Ворогу не дають просуватись далі і якихось загроз для сусідніх підрозділів це не несе. І я думаю, те, що відбулось, – це тимчасове явище, тому що лінія фронту щоденно зміщується. Ми просто не повідомляємо, про захоплення, відбиття 100 чи 200 м. Нам цього не потрібно робити, а для російських пропагандистів потрібно будь-яку перемогу підносити як піррову перемогу, щоб показати, чому лише за січень вони втратили 7055 вояків на фронті в смузі відповідальності "Хортиця". Тому найменше – метр-два, вони вже кричать, що взяли Берлін", – констатував Фітьо.

При цьому додав, що Крохмальне вже було окуповано та відбито ЗСУ під час Харківського наступу (восени 2022 року, – ред.) і зараз безпосередньо ці декілька сот метрів ніякого значення не мають.

Новини за темою: Буданов – про війну у 2024 році, удари по РФ та постачання зброї КНДР до Росії

В районі Авдіївки відносне "затишшя"

Окупанти зменшили кількість бойових зіткнень і припинили використовувати авіацію на Авдіївському напрямку. При цьому у ЗСУ не сподіваються на довге "затишшя" на цій ділянці і вже готуються до нової хвилі активізації ворога. Про це в ефірі телемарафону 21 січня заявив речник Таврійського напрямку Олександр Штупун.

"Станом на 6:00 21 січня ворог протягом двох діб вже не завдавав нашій операційній зоні авіаударів. Втім вчора дещо збільшував активність артилерії – зафіксовано 703 артилерійські обстріли. Також минулої доби було менше боєзіткнень – всього 30 та застосування FPV дронів. Але ворог перегруповується, і ми готуємось до збільшення його активності", – розповів він.

Основні зусилля, за словами Штупуна, окупанти концентрували біля Авдіївки, Невельського та Первомайського. Загалом на Авдіївському напрямку відбито 23 атаки противника.

"Спроба йти вперед була у ворога західніше Вербового. Зокрема, там знищено ще одну російську сучасну БМД-4", – додав він.

Нагадаємо, російські війська продовжують вести активні наступальні дії в районі Куп'янського лісу. У такий спосіб ворог намагається прорвати оборону ЗСУ і просунутися на напрямку однойменного міста.

Раніше ми повідомляли, що російські війська продовжують наступ на Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках. Зокрема, у районі Бахмута загарбники прагнуть створити плацдарм для подальшого наступу на Часів Яр, а далі – вихід на адмінкордони Донеччини, на Харківщині ж метою ворога є Куп'янськ.

Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні