USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Нас чекає у всіх сенсах важкий 2024-й – підсумки бойових дій за минулий рік

За рік Україна звільнила 395 кв. км території, а 683 кв. км окупували росіяни
ЗСУ

ЗСУ

Джерело: Володимир Зеленський

Ресурс DeepState підбив підсумки бойових дій за 2023 рік. Зокрема, пораховано території: скільки нам довелося тимчасово втратити і скільки звільнити. Варто розуміти, що практично всі наші здобутки – з початку літнього контрнаступу. А основні здобутки ворога – це Соледар і Бахмут, відповідно. Маємо такі цифри – 395 кв. км звільнено, а 683 кв. км окупував ворог.

Деокуповані населені пункти за 2023-й: села – Роботине, П'ятихатки, Рівнопіль, Новодарівка, Нескучне, Благодатне, Сторожове, Макарівка, Старомайорське, Андріївка, Кліщіївка; селище Урожайне.

Окуповані населені пункти за 2023-й: села – Дорожнянка, Лугівське, Кам'янка, Веселе, Красногорівка, Новобахмутівка, Хромове, Берхівка, Ягідне, Підгородне, Бахмутське, Благодатне, Залізнянське, Парасковіївка, Дубово-Василівка, Краснополівка, Миколаївка, Сакко і Ванцетті, Сергіївка, Новоселівське, Масютівка, Гряниківка; селища – Красна Гора; міста – Мар'їнка, Бахмут, Соледар.

2023 рік пройшов під акомпанемент позиційної війни. Хоч ворог і більше окупував, але ні один контрнаступ не порівняється з Херсонською чи Харківською операцією. Для порівняння: за весь рік кацапи захопили у 182 рази(!) менше, ніж за перші чотири місяці повномасштабки. Ворог провів масштабну мобілізацію, збільшивши наземний контингент за рік у 2,5 раза. Метою цього був вихід на адмінмежі Донецької області. Результату нема.

"Правильно було б підмітити, що в першу чергу нас цікавлять власні успіхи. Але і тут, порівнюючи з 2022-м, можна сказати, що кацапи не мали стратегічного результату. Натомість у нас є успіхи в обороні. Єдиний нюанс, що коли оборона була/є малою кров'ю – це успіх, а решта – доволі сумнівно. Чому так – ворог має більший людський потенціал. Умовно мобілізуємо 500 тис. за пів року, після цього ворог за два місяці відмобілізує 630 тис., наприклад. Паритет буде відновлено", – йдеться у повідомленні DeepState.

Ключем до успіху є переосмислення доктрин, адаптація до нових методів ведення війни та кадрові чистки. Командир-довбограй в рази гірший за ворога – це будь-який боєць скаже, а людина на правильному місці може організувати цілий геноцид ворожій армії. Можна мобілізувати хоч мільярд чоловіків, але не буде ніякого сенсу, якщо вони будуть втрачені через безтолковість і байдужість командира.

Новини за темою: 2024-й може бути важчим за 2023 рік: Генерал Тарнавський спрогнозував ситуацію на фронті наступного року

Нас чекає у всіх сенсах важкий 2024 рік. Ворог виправив чимало помилок за цей рік. Ми ж поки відстаємо. Найближчими місяцями багато чого вирішуватиме FPV дрон та методи боротьби з ним. Озвучена головнокомандувачем стратегія завдавати максимальних втрат ворогу є єдиною правильною. Як і збереження життів наших бійців, резюмували аналітики DeepState.

Нагадаємо, вночі 29 грудня Україна зазнала наймасованішої атаки росіян. В Повітряних силах наголосили, що "стільки цілей одночасно на моніторі ми ще не бачили".

Варто зазначити, нині російські війська продовжують наступ на Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках. Зокрема, у районі Бахмута загарбники прагнуть створити плацдарм для подальшого наступу на Часів Яр, а далі – виходу на адмінкордони Донеччини, на Харківщині ж метою ворога є Куп'янськ. Ситуація на полі бою складна, українські воїни тримають оборону в умовах переваги ворога як в озброєнні, так і в кількості особового складу.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат