USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Буданов: Коли закінчиться наступ РФ, що буде з Кримським мостом та де Росія братиме зброю

Глава української розвідки вважає, що "знищення Кримського мосту буде болісним для Путіна та припадок його не схопить"
Кирило Буданов

Кирило Буданов

Джерело: відкриті джерела

На поточний момент наступальна операція РФ в Україні триває, проте на початку весни вона вичерпається повністю. Про це розповів керівник Головного управління розвідки Міноборони України в ефірі національного телемарафону.

"Ще картина на фронті не промальовується. Ближче до весни. Я можу вам сказати, що зараз триває наступальна операція РФ", – наголосив Буданов.

За його словами, вона почалася в листопаді 2023 року і вже два з половиною місяці триває. Керівник розвідки зазначив, що назвати результати наступу якимись великими буде неправдою. Однак він визнав, що біля Авдіївки на Донеччині є певне просування окупантів.

"Але це не те, на що вони розраховували. Вони хотіли швидко вийти на бар'єрний рубіж по річці Чорний Жеребець у Харківській області та вийти на адмінмежі Донецької та Луганської областей. Як ви розумієте, навіть близько такого немає", – заявив глава української розвідки.

При цьому додав, що наступ триває і десь на початку весни він вичерпається повністю. Водночас Буданов уточнив, що, як і за правилами будь-якої гри, коли хід противника закінчиться, почнеться хід українських військ.

Новини за темою: Ресурси на чорний день: РФ через війну в Україні витратила половину свого фінансового резерву

Знищення Кримського мосту

Керівник української військової розвідки Кирило Буданов сподівається, що незаконно збудований російськими окупантами Кримський міст буде ліквідований вже цього року.

"Палати йому немає чому, він має закінчити своє існування", – зауважив очільник ГУР, відповідаючи на запитання ведучих, чи палатиме цей ворожий об'єкт цього року.

На уточнююче питання, чи припинить даний міст існування у 2024-му, Буданов відповів: "Я сподіваюся". Також він оцінив вірогідну реакцію російського диктатора Володимира Путіна на такий розвиток події. Зокрема відповів на питання, чи готовий очільник Кремля змиритися з втратою Керченського моста і чи не вирішить застосувати ядерне озброєння.

"Та кого цікавить, чи готовий він, чи не готовий. Є об'єктивна реальність. Ви думаєте, що якби його запитали 24 лютого 2022 року, чи готовий він воювати кілька років, то він би сказав "та ну, ви що". Але є об'єктивна реальність. Неприємні речі, на жаль, стаються для обох сторін", – висловився Буданов.

Також він закликав "не драматизувати ситуацію".

"Те, що це буде болісно (для Путіна, – ред.), – ймовірно. Сказати, що його схопить припадок", – це неправда", – резюмував Буданов.

Новини за темою: НАТО розпочинає найбільші військові навчання з часів холодної війни

КНДР зможе забезпечити РФ необхідною зброєю

Російська Федерація відчуває нестачу артилерійських боєприпасів на війні в Україні. Однак на це можуть вплинути відносини між РФ та КНДР. Буданов нагадав, що у РФ на законодавчому рівні узаконена контрабанда комплектуючих до різного типу озброєння. Саме через це санкції не змогли повністю припинити доступ РФ до них.

Однак наразі Росія також відчуває нестачу артилерійських боєприпасів. Зокрема мова про калібри 152 та 122. Також у РФ зіштовхнулись з нестачею ракет до реактивних систем залпового вогню, таких як "Ураган", "Смерч" та "Град".

Буданов впевнений, що російський диктатор Володимир Путін під час свого візиту до Північної Кореї буде домовлятись про подальшу співпрацю щодо ракетних технологій.

"Росія думає, що передати КНДР певні ракетні технології – це нормально. КНДР за ці технології, зрозуміло, буде робити багато чого. Там серйозний людський ресурс і оборонні спроможності – вони не порівнянні з можливостями РФ. Вони працюють ефективніше, ніж росіяни. Тому збільшення постачання артилерійського озброєння – воно точно буде", – сказав глава ГУР.

Однак зауважив, що за рахунок людського ресурсу та великої кількості підприємств Північна Корея може в повному обсязі забезпечити РФ артилерійським озброєнням.

"Там багато людей на підприємствах. У КНДР, як це не прикро, можуть таким похизуватись. Там людей і підприємств вистачає. Там зброя не модернова, але об'єми виробництва серйозні. По факту це зброя минулого сторіччя, але снаряд – він прилетить... з похибкою, але він прилетить. Треба це визнавати", – наголосив Буданов.

Новини за темою: Росія повинна відмовитись від ядерної зброї, – у Міноборони України назвали одну з умов завершення війни

Раніше керівник Головного управління розвідки України Кирило Буданов озвучив стриманий прогноз про успіхи у війні на 2024 рік, сказавши тезу про те, що "наш успіх буде більшим, ніж їх". 

А на початку осені 2023-го Буданов сказав, що з огляду на те, що наші захисники вже пробили російську оборону на деяких ділянках на півдні, українські війська можуть розірвати сухопутний коридор між РФ і Кримом до настання зими. 

Читайте також:
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters