USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ситуація на польсько-українському кордоні: Українські водії починають голодування, а сторони напрацювали план дій

Напередодні була домовленість, що польські перевізники пропускатимуть сім авто на годину, але вона працювала недовго
блокада кордону_1
Протест на кордоні
Джерело: Міністерство відновлення України

Близько двох сотень українських водіїв, які вже два тижні стоять поблизу пункту пропуску "Корчова" на українсько-польському кордоні, оточила місцева поліція. Шофери йшли, щоб поспілкуватися з польськими протестувальниками, але поліція їх зупинила, і тоді вони повідомили, що почнуть голодувати, якщо ситуація не вирішиться. Про це "Радіо Свобода" розповів водій міжнародних перевезень Роман Власюк. Водночас Міністерство відновлення України та Міністерство інфраструктури Польщі спільно напрацьовують заходи для розблокування кордону.

За словами Власюка, напередодні була домовленість, що польські перевізники пропускатимуть сім авто на годину, але вона працювала недовго.

"Так було до 22:00. Далі домовленість зірвали і нас знову поставили на один автомобіль в годину. Зараз тільки на "Корчовій" ми маємо заблокованих 2 тис. вантажівок, тобто в Україну в очікуванні 2 тис. машин експорту. Нас заблокували серед поля, тут близько 200 водіїв. Поліцейські сказали, що по їхніх законах згромадження людей в такій кількості не дозволено. Вони в повній амуніції, з балонами, газами, "перцівками", – пояснив водій.

Згодом двох українських шоферів пропустили на переговори до польських колег.

"Наші вимоги – пропустити одним виїздом всі ті автомобілі, які мали вночі поїхати згідно з домовленістю, – "сім машин в годину", а також надалі збільшити пропуск до 14 машин в годину. Якщо наші умови не виконають, ми офіційно заявляємо про голодування. І відмовляємося від волонтерської допомоги, а переходимо тільки на воду і чай", – додав Власюк.

Протест на кордоні
Джерело: Міністерство відновлення України

Також, за словами водія, 30 листопада польська інспекція транспорту почала штрафувати українських водіїв за порушення графіку роботу.

Міністерство відновлення України та Міністерство інфраструктури Польщі спільно напрацьовують заходи для розблокування кордону

Натомість у Варшаві відбулася зустріч заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача та державного секретаря Міністерства інфраструктури Польщі Рафала Вебера.

До заходів, які погодили сторони, належать:

  • Відкриття пункту пропуску "Угринів – Долгобичув" для проїзду порожніх вантажівок для збільшення пропускної спроможності кордону та зменшення навантаження на інші пункти пропуску.
  • Створення в системі "єЧерга" окремих пасів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску "Ягодин – Дорогуськ" та "Краківець – Корчова". Саме на цих пунктах пропуску є фізичні смуги для порожнього транспорту безпосередньо в пункті пропуску як на українському, так і на польському боці.
  • Запуск пілотного проєкту з реєстрацією в "єЧерзі" безпосередньо перед перетином кордону на пункті пропуску "Нижанковичі – Мальховіце" терміном в один місяць.

Що передувало?

Черги транспортних засобів на кордоні викликані протестом, у тому числі польських перевізників, які не пропускають вантажівки на переходах у "Корчовій" і "Дорогуську".

Мітингувальники, зокрема, вимагають запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення вантажів, за винятком гуманітарної допомоги та товарів для української армії, призупинення дії ліцензій для компаній, які були створені після початку війни в Україні, та їх перевірка.

Крім того, перевізники Словаччини погрожують заблокувати рух вантажівок на кордоні з Україною з 1 грудня. І мають намір перекрити пункт пропуску "Вишнє Нємецке – Ужгород".

Президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас в ефірі UWN припустив, що через ситуацію, яка склалася на польсько-українському кордоні, в Україні, скоріше за все, почнуть зростати ціни.

Міністерство економіки України звернулося до підприємців, які мають контрагентів у Польщі, та закликало їх вибудовувати діалог з польськими колегами, тим самим лобіюючи інтереси українських експортерів.

Новини за темою: "Ситуація критична, нашим водіям терпець вже урвався". Віцепрезидент АМАП Володимир Балін про блокаду на кордоні з Польщею, втрати України та російський слід
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні