USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Ситуація критична, нашим водіям терпець вже урвався". Віцепрезидент АМАП Володимир Балін про блокаду на кордоні з Польщею, втрати України та російський слід

Кордон Польща
Джерело: відкриті джерела

Віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін дав коментар Ukraine World News щодо поточної ситуації з блокадою на кордоні з Польщею. 

"На зараз ситуація критична, кордони як були заблоковані, так і заблоковані, але нашим водіям вже терпець урвався, вони вже блокують дві траси на польській території. Тут вже конфлікт на конфлікт", – зазначив він.

Ви кажете, що водіям терпець урвався, може, їм якась допомога потрібна, в якому вони взагалі стані там знаходяться?

В нас є більш-менш комунікація, вона – водія з перевізником, перевізники, розуміючи, яка ситуація, допомагають водію чим можуть, перш за все грошима на карті, щоб вони мали можливість купити поїсти, заправити машину в разі потреби, заправити балончики, свої автономки і купити ліки, не дай Боже, щоб це все було.

Які саме вантажі застрягли переважно і які ринки відчують наслідки, крім пального?

Ми сподіваємось, що це все ж таки буде недовго і воно розблокується, і ніякі ринки суттєво не відчують наслідки, але 100 відсотків те, що швидкопсувний товар пішов через інші кордони, навіть через Румунію. Це в будь-якому випадку відіграється на вартості логістики, і відповідно трохи подорожчають в магазинах для кінцевого споживача.

Щодо російського сліду – ця блокада вигідна росіянам, я правильно розумію?

Так, це фронт, економічний фронт, заблоковано всі експортні і імпортні операції, вже четвертий тиждень пішов. Відповідно перевізники, експортери, імпортери недоотримують свої доходи. До речі, не тільки в Україні і польські виробники сьогодні страждають, економіка недоотримує гроші, а бюджет недоотримує податки.

Ця ситуація самим полякам невигідна?

В більшості своїй так, крім перевізників, які страйкують, і перевізників, які не страйкують, але співчувають цьому страйку, всім іншим, я думаю, вона невигідна. Може, дехто це не відчуває, але ті, що мають щільну кооперацію з українськими виробниками і споживачами, вони також в такій же ситуації, як і наша економіка.

Віце-президент Асоціації міжнародних перевізників Володимир Балін
Джерело: відкриті джерела

Який вихід ви бачите з цієї ситуації, є якісь перемовини, може, вже йдуть чи ні?

Перемовини йдуть на рівні Європейської комісії, наскільки я розумію. Я тут бачу три основних виходи. Перший вихід –  якщо буде визнано, що ті страйкарі, що страйкують, порушують системно зобов’язання, які брали, коли писали прохання про страйк. По-друге, що Польща силовим методом скасує це рішення і страйк на цьому закінчиться. Третє – якщо не відбудеться перше і друге, то будемо намагатися вирішити це питання в судовому порядку.

Чи можемо ми розраховувати на якісь політичні зміни в Польщі?

Наскільки мені відомо, наші посадовці вважають, що тільки після приходу до влади нового Кабміну, який ми очікуємо в середині грудня, після цього перемовини швидко підуть вперед і питання швидко вирішиться. Сподіваємось, що так воно і буде, хоча це можливо вирішити вже сьогодні-завтра, все залежить від політичної волі тих посадовців, які в Польщі сьогодні приймають рішення.

Чи можемо ми вже говорити про те, скільки країна втратила через цю блокаду, чи це все ще на рівні прогнозів?

Це все ще на сьогодні дійсно прогнози. На минулому тижні Нацбанк сказав, що вже за три тижні економіка України втратила близько 400 мільйонів євро, але головне не в цьому. Головне в тому, що сьогодні наші експортери не можуть завершити свої контракти і є велика складність в укладанні контрактів на наступний рік. Тому що така логістика довга і недешева спонукає наших споживачів в Європі шукати товар такий же по якості і навіть дорожчий, але в тій же Польщі, наприклад, де є зрозуміла по часу логістика.

Ці акції, які зараз є на словацькому кордоні, там перевізники теж, вони не такі масштабні, але вони є...

Є три етапи. По-перше, дійсно є намагання заблокувати словацький кордон. Перший етап – була попереджувальна акція, на минулому тижні була акція і була заблокована дорога перші 12 годин, поліція в силовий спосіб її розблокувала, після цього були перемовини між нашим урядом і словацьким, і є домовленість про те, що уряд буде сприяти тому, щоб перекриття доріг не було. Сподіваємось, так воно і буде, але намагання заблокувати з боку певної кількості перевізників є. Останнє було попередження, я вчора читав, що якщо до четверга уряд не вирішить деякі проблеми, які перевізники вважають за потрібне, то вони готові з 1 грудня перекрити (кордон, – ред.), сподіваюсь, що цього не станеться.

Чи варто нам очікувати якихось подібних акцій-провокацій на угорській та румунській ділянці кордону?

На румунській, сподіваюсь, ні, а на угорській деякі експерти кажуть, що це можливо. Ви знаєте, в мене є інформація, що багато виробництв за останні півтора року створили на угорському кордоні. Вони споживають нашу сировину і там дуже великі об’єми. Я думаю, що цей фактор сьогодні зупиняє будь-яких екстремістів, тому що економіка Угорщини сильно через це може постраждати. Тому я сподіваюсь, що такого не буде. Щодо румунської сторони, там інша ситуація, в цілому румунські перевізники нас підтримують і не вважають законними вимоги страйкарів і, зокрема, повернення дозволів.

Ми можемо говорити про якісь збитки саме за день у наших перевізників, за день простою?

300–350 євро – це той дохід, який втрачають наші перевізники, за такий простій.

Польські перевізники кажуть, що це може продовжуватися до лютого. Це наш найгірший варіант? І тоді вже якісь силові методи?

Це дійсно поки найгірший варіант. Будемо намагатися всіма шляхами зупинити цей страйк. Ми готові сідати і говорити про проблеми і як їх вирішувати, але не таким чином, коли нас силовим способом заставляють приймати якісь неправильні рішення для нашої економіки і зокрема для наших перевізників.

В чому взагалі сенс таких акцій?

Моя думка особиста, ми з цього почали, що сенс цієї акції в тому, щоб зробити економічну блокаду України – країни, яка воює. З боку росіян. І тут відверто кажуть, що цей страйк – він неприйнятний і може зіпсувати відносини Україна – Польща, і діючий уряд Польщі має терміново зробити все необхідне, щоб його припинити. Це сьогоднішня заява пана Туска – кандидата у прем’єр-міністри уряду Польщі.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном