USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Дубас: Через блокування кордону в Україні, швидше за все, почнуть зростати ціни

Так, наприклад, на деякі нафтопереробні товари ми вже побачили це зростання
вантажівки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас припускає, що через ситуацію, яка склалася на польсько-українському кордоні, в Україні, швидше за все, почнуть зростати ціни. Таке припущення він висловив в ефірі UWN.

"Ситуативно, звичайно, так. Наприклад, на деякі товари нафтопереробні ми вже побачили це збільшення. Але коли ситуація стабілізується і буде знайдене рішення між Україною і іншими країнами щодо цих питань, ця ціна відкотиться назад. Тому, я думаю, що суттєво, наприклад, сьогоднішній індекс споживчих цін це не похитне", – розповів Дубас, відповідаючи на питання, чи чекати нам як кінцевим споживачам збільшення цін на товари.

З іншого боку, додає експерт, тепер кожного разу перевіряється машина: чи йде це на фронт, чи не йде це на фронт, чи гуманітарний це товар, чи інший. Це все суттєво зменшує швидкість доставки цих товарів і це надзвичайно негативно впливає на українську економіку і на українських підприємців, пояснює Дубас.

"Сьогодні підрахували деякі бізнес-асоціації, що кожного дня автоперевізники втрачають в межах одного мільйона гривень збитків через цю блокаду. Звичайно, це великі цифри. У цю ситуацію, скоріше за все, можуть втрутитися і наші європейські партнери", – додає він.

Нині ж, переконаний Дубас, важливо, аби це питання не затягнулося після Нового року. Адже така ситуація українцям точно не буде на руку, оскільки нині країна в очікуванні підготовки до можливих блекаутів або обстрілу інфраструктури. Відтак, до прикладу, пальне або інші товари пов'язані з цим, точно не повинні бути в дефіциті.

Нагадаємо

З 6 листопада на польсько-українському кордоні триває акція протесту. Перевізники заблокували в'їзд в Україну на переходах, водіям доводиться чекати проїзду кілька днів. 

Черги транспортних засобів на кордоні викликані протестом, у тому числі польських перевізників, які не пропускають вантажівки на переходах у "Корчовій" і "Дорогуську".

Мітингувальники, зокрема, вимагають запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення вантажів, за винятком гуманітарної допомоги та товарів для української армії, призупинення дії ліцензій для компаній, які були створені після початку війни в Україні, та їх перевірка.

Крім того, перевізники Словаччини погрожують заблокувати рух вантажівок на кордоні з Україною з 1 грудня. І мають намір перекрити пункт пропуску "Вишнє Нємецке – Ужгород".

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт